Левски направи силен мач срещу Берое и постигна категоричен успех с 4:0 при гостуването си от 32-ия кръг на Първа лига, Първа шестица. Тимът, воден от Делио Роси изигра умно двубоя със заралии, който се яви и пряк сблъсък за третото място, и в крайна сметка се поздрави с победата. Тя бе първа за състава от „Георги Аспарухов“ като гост на този съперник от шест години насам.

Делио Роси: Браво на момчетата, още нищо не сме спечелили

Томаш: Левски ни надигра по всички показатели

Играч на мача: Жорди Гомес

Тон за „синята“ голеада зададе обичайният заподозрян, централният защитник Давид Яблонски, който с красива тупалка от границата на наказателното поле откри. Последва фантастично изпълнение на Жорди Гомес след асистенция на Габриел Обертан. Роман Прохазна и Паулиньо добавиха по още едно попадение.

Със спечелените три точки „сините“, които преди мача бяха на точка зад Берое, излязоха трети с 57. Беройци слязоха на четвъртата позиция с 55.

Делио Роси направи някои рокади в състава си, а минути за първи път от месеци насам записаха Нелуц Рошу и Антъни Белмонт. Първият за последно игра на 29 ноември срещу Дунав, а вторият бе на терена на 9 деквмври срещу Славия. Същевременно нападателят Серджиу Буш си изкара жълт картон и така натрупа пет. Голмайсторът ще пропусне идното домакинство на Ботев.

Треньорът на домакините Александър Томаш бе заложил на същия състав, който измъкна точка срещу ЦСКА преди седмица. В началото на втората част при 2:0 в полза на столичния тим, специалистът пусна в игра Мартин Камбуров и на рядко получаващия шансове за изява Антон Карачанаков, но планът му за обрат на събитията не сработи.

Берое имаше лек превес в първите минути на срещата. В петата момчетата на Александър Томаш спретнаха добра атака, като Мартин Райнов нахлу в пеналта. Аймен Белаид и Жорди Гомес опитаха да го блокират. Получи се съприкосновение помежду им, а капитанът на домакините падна. Старозагорци имаха претенции за дузпа, но съдията Валентин Железов даде знак играта да продължи.

Две минути след това Божидар Митрев блесна с превъзходно спасяване. При изпълнение на корнер отляво на вратата му, топката бе разиграна и последва центриране. Играч на столичани в опита си да изчисти, отклони много коварно с глава и без малко да отбележи в собствената си врата, но капитанът на левскарите улови.

Постепенно момчетата на Делио Роси изравниха играта, а след това поеха и инициативата. Това даде своя резултат и в 21-ата минута „сините“ поведоха. Роман Прохазка изпълни тъч отдясно по атаката, а Серджиу Буш отклони с глава. Паулиньо опита да играе в пеналта, а бранител се втурна да му попречи. В крайна сметка топката се отби и попадна в краката на централния защитник Давид Яблонски. Чехът направи нещо не много характерно за играч на неговата позиция и засече от воле от границата на наказателното поле за 1:0.

След подновяването на играта Фелипе Нашименто спря атака на Берое, в чиято основа бе Мартин Райнов. Съдията Валентин Железов обаче не показа картон в тази ситуация.

Страхотна възможност се разкри пред Берое в 33-ата минута. Роман Прохазка допусна грешка, а заралии направиха бърза атака. Топката стигна до Педро Еуженио, който направил две крачки в пеналта, отправи мощна тупалка под диагонал, Митрев плонжира, но топката прелетя на сантиметри покрай левия му стълб.

В 34-ата минута Матеус Леони задържа Габриел Обертан отляво, като попречи на атакуващия играч на „сините“  да продължи опасна атака. Съдията не показа картон и в тази ситуация. Минутка по-късно Обертан и Буш разиграха двойно, а французинът шутира, ала в аут.

Натискът на софиянци продължи и в 39-ата минута Иван Горанов напредна отляво, стигна почти до аутлинията. Оттам върна назад към връхлитащия Паулиньо. Бразилецът обаче не съумя да нанесе обещаващ удар.

Възпитаниците на Александър Томаш организираха добра атака в 43-ата минута. Рубен Бригидо финтира майсторски скупчилите се бранители на Левски и центрира в пеналта. Футболист на софиянци обаче изчисти.

Левски удвои аванса си в последната минута на редовното време на първата част. Уникален гол наниза Жорди Гомес, след като Габриел Обертан му пусна пас наляво. Испанският полузащитник пое фронтално на вратата пред дъгата и от повече от 20 метра отправи мощен снаряд. Топката първо се отби в напречната греда, а след това се оплете в мрежата на Георги Аргилашки за 2:0.

След почивката Томаш направи две смени в търсене на обрат. На мястото на Рубен Бригидо влезе Антон Карачанков, а Марко Адамович отстъпи позицията си на Мартин Камбуров. „Зелените“ логично започнаха по-активно и в 48-ата минута получиха право да изпълнят фаул. Иван Горанов задържа появилият се като резерва Карчанаков. Съдията отсъди фаул, без да показва картон. След неговото изпълнение играта бе изнесена в предни позиции.

В 56-ата минута при центриране от корнер отдясно по атаката, Буш бе оставен непокрит. Нападателят стреля с глава, но твърде неточно над напречната греда.

Опасна „синя“ атака бе спряна в 64-ата минута от засада. Буш изведе много добре Габриел Обертан, който излизаше на застрашителна стрелкова позиция. Страничният рефер развя флага си. В тази ситуация останаха съмнения в коректността на съдийското решение.

Мартин Райнов потърси изненадата в 67-ата минута, когато завъртя майсторски топката, която летеше към лявата сглобка на Митрев. Капитанът на „сините“ бе безукорен и отрази.

Нова добра възможност се разкри пред домакините в 78-ата минута. Антон Карачанаков получи в пеналта и стреля, но Митрев спаси. Карлос Охене чакаше отблизо, но не успя да застраши „синята“ врата.

Малко след това, при изпълнение на корнер отдясно по атаката, Паулиньо и Карачанаков влязоха в спор за топката. Бразилецът замахна с крак, за да изчисти, но идеята му не се получи. Вместо това закачи вдигнатия десен крак на съперника си, който също се бореше за кълбото. Съдията не показа добър поглед в тази ситуация и отсъди обратен фаул.

Левски се настани по-трайно в половината на противника си в заключителните минути на срещата. Роман Прохазка оформи класика в 86-ата минута след чудесен изстрел от наказателното поле.

Три минути след това, момчетата на Роси удариха решително и четвърти път по амбициите на Берое. Появилият се като резерва Антъни Белмонт изведе майсторски Паулиньо на стрелкова позиция, а бразилското крило мушна топката във вратата на Аргилашки за 4:0.

Левски можеше да направи победата си и още по-изразителна в добавеното време. Антонио Вутов навлезе опасно в пеналта. Юношата на тима от „Георги Аспарухов“ избра да потърси комбинация вместо да действа сам и така пусна надясно към Белмонт. Той обаче не успя да преодолее Аргилашки, който парира изстрела му.

БЕРОЕ - ЛЕВСКИ 0:4

0:1 Давид Яблонски 21'

0:2 Жорди Гомес 45'

0:3 Роман Прохазка 86'

0:4 Паулиньо 89'

Съставите:

Берое: Аргилашки, Леони (Серджиу Негруц 87'), Хаджиев, Бандаловски, Желев, Адамович (Мартин Камбуров 46), Райнов, Охене, Еуженио, Цонев, Бригидо (Антон Карачанаков 46')

Старши треньор: Александър Томаш

Левски: Митрев – Прохазка, Белаид, Яблонски, Горанов – Панайотов, Гомес (Нелуц Рошу 88'), Обертан, Нашименто (Антъни Белмонт 77'), Паулиньо - Буш (Антонио Вутов 68' )

Старши треньор: Делио Роси

Стадион: "Берое" (Стара Загора)

Главен съдия: Валентин Железов