Септември сложи най-после край на ужасяващата черна серия от загуби. Столичани бяха загубили последните си десет мача в първенството, но прекъснаха прокобата срещу прекия си конкурент за бягство от дъното Верея. 

Двата тима бяха окупирали последните две места преди мача, не се преместиха от тях и след края му, но все пак "септемврийци" поеха глътка въздух след ужасяващата поредица до момента. Успехът на пустия национален стадион "Васил Левски", на който нямаше повече от 40-50 души, дойде с минималното, но напълно достатъчно 1:0. 

Героят за победителите беше Асен Чандъров, който се разписа от дузпа в средата на първото полувреме. А Верея продължава със своята ужасяваща черна серия, като не е записвал победа от 8 март тази година и скоро ще се навършат цели осем месеца от последните пълни три точки за тима. 

ИГРАЧ НА МАЧА: АСЕН ЧАНДЪРОВ (СЕПТЕМВРИ)

Мариян Христов: 3-те точки са си 3 точки

Асен Чандъров: Не си издавам тайните, важен успех

Треньорът на Верея: Тежка е ситуацията, заслужена загуба

Първата част на мача предложи предимно постен футбол, но и емоции за малката бройка зрители на стадиона. Изненадващо или не, но гостите започнаха по-активно мача и имаха по-хубавите атаки в началото. При една от тях стигнаха и до най-чистата си позиция преди почивката. 

В 7-та минута след едно центриране от корнер Антон Огнянов беше изпуснат пред вратарското поле и стреля от там, но отиващата под горната греда топка беше избита от вратаря Янко Георгиев в нов корнер, от който обаче не последва нищо. 

В първия четвърт час на мача старозагорци действаха много по-добре от съперника и само могат да съжаляват, че не оползотвориха хубавата си игра и с гол. Първата сносна атака на домакините дойде чак в 16-та минута, когато Крис Гади стреля от малък ъгъл, но опасният му удар беше избит в корнер. 

На практика Септември поведе при първата си добре направена атака. Това се случи в 22-та минута, когато Фабиано Алвеш нахлу в наказателното поле и се строполи като подкосен след съприкосновение с Ндомбу Александър. Реферът Георги Кабаков посочи бялата точка без колебание. От повторенията се видя, че докосване, макар и много лекичко, имаше. А от бялата точка Асен Чандъров не сбърка за 1:0. 

Ако до този гол мачът не беше особено вълнуващ, след него стана направо скучен. До почивката Верея дори не погледна към вратата на съперника, явно съкрушен от попадението в мрежата си. Септемврийци атакуваха, но без острота. 

Все пак те стигнаха до нова възможност за гол в 33-та минута, но не след някаква великолепна атака, а след грешка на вратаря на съперника. Тогава при едно центриране на Георги Русев стражът на старозагорци изпусна топката, тя се озова впоследствие у непокрития Крис Гади, но ударът му към почти опразнената врата беше избит в корнер от Иво Иванов. 

По-общо погледнато, това беше последната хубава ситуация до края на полувремето. Септември пробва няколко атаки на скорост, но те бяха твърде беззъби, а и им куцаше последното подаване. Сериозни удари в очертанията на вратите на двамата вратари нямаше и почивката дойде при гол аванс на домакините. 

След почивката нещата не се промениха много. Особено в началото ѝ двата тима разчитаха на многоходови комбинации и битка в центъра. Ударите към двете врати бяха малко, като за Верея все пак Милан Вушурович пробва нещо като центриране от пряк свободен удар, което пък се превърна в опасен удар, но встрани от вратата. Това се случи в 49-та минута. 

Първата наистина хубава ситуация след почивката дойде в 56-та минута. Тогава с дълъг пас Крис Гади беше изведен зад защитата и нахлу сам срещу вратаря. Ударът му обаче беше право в крака на Георги Георгиев, а при добавката изстрелът му беше слаб, а и беше париран от Иво Иванов. 

След час от началото на двубоя на терена се появи капитанът на домакините Борис Галчев, което раздвижи играта им и той даде началото на няколко интересни атаки, но и те не се увенчаха с гол. Старозагорци пък опитваха най-вече чрез Антон Огнянов да атакуват, но не се случи нищо интересно пред вратата на Септември. 

И така беше чак до 71-та минута. Тогава Иван Стоянов глупаво игра с ръка пред наказателното поле на столичани, но отдясно. Антон Огнянов се нагърби с изпълнението на фаула, като от малък ъгъл прати опасно топката под гредата, но Янко Георгиев изби в корнер. Това на практика беше първият точен удар след почивката за Верея. 

В 78-та минута всичко можеше да приключи окончателно. Тогава Асен Чандъров направи пробив през центъра и стреля от около 21-22 метра. Топката рикошира в крака на Иво Иванов и излъга вратаря, само за да кацне на горната греда. Но до гол не се стигна. 

В последните минути на мача Верея беше твърде беззъб в предни позиции, докато Септември не се напрягаше да търси още попадения. Това предопредели скучните минути до края, въпреки че все пак се създаде кратка суматоха пред вратата на Септември малко преди изтичането на редовното време, но това беше всичко. 

В крайна сметка Септември се поздрави с победата и вече събра седем точки в актива си, но още е предпоследен в калсирането. Верея остава на дъното със своите четири точки, но така и не може да вземе победа, с която да се отлепи леко от там. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Септември: Янко Георгиев, Александру Бенга, Асен Чандъров, Георги Русев, Георги Стоичков, Иван Стоянов, Ишмаел Байду, Крис Гади, Яя Меледже, Стилиян Николов, Фабиано Алвеш;

Резерви: Валентин Галев, Борис Галчев, Васил Добрев, Здравко Димитров, Мирослав Будинов, Иван Арсов, Октай Хамдиев;

Верея: Георги Георгиев, Здравко Илиев, Томаш Косут, Иво Иванов, Теофилос Курупис, Ндомбу Александер, Майкъл Тевия, Симеон Мечев, Антон Огнянов, Милан Вушорович, Билел Малек;

Резерви: Богомил Цинцарски, Андрей Киофу, Дино Мартинович, Емил Йоргенсен, Сейдина Диара, Станислав Маламов, Денислав Станчев.