Левски прекъсна серията си от лоши резултати напоследък. "Сините" се върнаха на победния път с успех над коравия Локомотив Пловдив на "Герена". На своя стадион те надделяха с 1:0. 

Жорди Гомес отвя всички за №1 на Левски - Локо Пд

Жорди Гомес: Беше трудно, но важното е, че спечелихме

Бруно Акрапович: Евтин първи гол, ще налагам моя стил в Локо Пд

Делио Роси: Важна за самочувствието ни победа

Пламен Крумов: Имаше ръка в края, като блок във волейбола

Легенда на Левски: Имаше дузпа за Локо в края

Героят беше Жорди Гомес, който реализира единственото попадение с магическо изпълнение от пряк свободен удар от 25 метра в 38-та минута. Малко след това Иван Горанов беше изгонен с директен червен картон и левскарите играха над 50 минути с човек по-малко. 

Въпреки това след почивката момчетата на Делио Роси изпуснаха поне пет чисти гола, а единственият шанс за целия мач за Локо дойде в последната минута на мача. Тогава гостите поискаха дузпа, претендирайки че Холмар Ейолфсон е играл с ръка, но Николай Йорданов замълча и не посочи бялата точка. Така Левски взе важните три точки. 

Мачът започна доста постно. Домакините бяха по-активни, съперникът им се беше окопал и не позволяваше да се стига до опасности пред Мори Диао. Времето си минаваше, но нямаше интересни ситуации и пред двамата вратари. 

Левскарите разчитаха на далечни удари и статични положения, които обаче не им донесоха никакъв успех в началните минути. "Железничарите" пък бяха крайно пасивни и твърде рядко поглеждаха към противниковата врата. 

Интересно стана едва след 35-та минута. Тогава Жерсон Кабрал и Габриел Обертан се активизираха, а това стори и Серджиу Буш. Тъкмо при пробив на румънеца се стигна до пряк свободен удар в 38-та минута, а изпълнението на Жорди Гомес от него беше истинска магия. 

Юношата на Барселона толкова майсторски завъртя топката над стената, че я прати неспасяемо в мрежата на Мори Диао. Вратарят на "смърфовете" дори и не помръдна в тази ситуация, защото просто нямаше какво да направи. 

Тъкмо всичко потръгна по мед и масло за "сините" и те претърпяха истински шок. В 42-та минута дълъг пас преодоля защитата на Левски, Иван Горанов увисна и позволи на Димо Бакалов да излезе зад гърба му и да нахлуе, озовавайки се сам срещу Божидар Митрев. 

Защитникът нямаше какво да направи, освен да повали съперника, което му коства и директния червен картон. Той спори дълго за изгонването си, имайки претенции, че Давид Яблонски е бил на една линия с него и не е бил последен в защитата, но Николай Йорданов беше непреклонен. 

От прекия свободен удар Симеон Райков стреля опасно, но над вратата и в крайна сметка попадение не падна. Този резултат се запази и до почивката, а заради изгонването на Горанов се наложи реорганизация на защитата на Левски за втората част. 

А тя предложи доста повече интересни моменти от самото си начало. И може би неочаквано, инициативата беше изцяло за "сините", макар да бяха с човек по-малко. Симеон Райков единствен от Локо имаше някаква възможност в 49-та минута, но ударът му беше твърде слаб и беше уловен от Митрев. 

В 50-та минута пък Габриел Обертан получи първа възможност да се разпише, но ударът му от наказателното поле беше избит в последния момент от Пламен Николов в корнер. Но в 56-та минута дойде и най-големият пропуск в мача. 

Тогава Васил Панайотов изведе Серджиу Буш сам срещу вратаря Мори Диао, но той заби поглед в земята и стреля безобразно слабо, пропилявайки невероятната възможност. Малко след това румънецът можеше да се реабилитира, но не успя да засече успоредно на голлинията центриране на Обертан. 

Постепенно "смърфовете" изравниха играта, но бяха доста безидейни напред. Те разчитаха на центрирания от Пламен Крумов и Муса Мохамед, но те бяха обирани от високите централни защитници в сини екипи. 

В списъка на "грешниците", пропилели страхотни възможности за Левски, се записа и Жерсон Кабрал. Последното ново попълнение на домакините беше изведен по невероятен начин с един пас от Обертан сам срещу Мори Диао, но неговият удар беше отразен с крак от вратаря. Това се случи в 65-та минута. 

Десетимата левскари продължаваха да играят много по-добре, но и да изпускат страхотни шансове. В 71-та минута Серджиу Буш излезе пак сам срещу вратаря, но беше застигнат. Това го накара да търси технично изпълнение отстрани на наказателното поле, копирайки изпълнението на Христо Йовов срещу Марсилия преди 12 години. Сега обаче не му стигнаха 2-3 сантиметра да намери вратата и фалцовият му удар тупна точно до гредата и излезе в аут. 

Последваха равностойни минути, в които пловдивчани тръгнаха по-смело напред, но нямаха сериозни възможности за гол. Левски действаше на контри, но нападащите играчи на домакините бяха фаулирани навреме, за да се предотвратят опасностите. 

В 88-та минута Серджиу Буш за четвърти път пропиля невероятен шанс, като след 40-метров спринт се озова на стрелкова позиция пред Мори Диао, но отново силният му удар беше в тялото на стража и топката не се оплете в мрежата. 

В последната минута на мача дойде и единствената възможност за Локомотив в този мач. След едно центриране на Дани Кики от пряк свободен удар се стигна до разбъркване в наказателното поле и последва удар от 10-15 сантиметра в ръката на Холмар Ейолфсон. Доста трудно може да се отсъди дузпа в такава ситуация и Николай Йорданов не го направи. 

В крайна сметка резултатът от първото полувреме се запази и Левски победи с 1:0. Така "сините" си върнаха третото място с актив от 28 точки, докато "железничарите" остават в подножието на Топ 6 с 20. 

Ето и съставите на двата отбора

Левски: Божидар Митрев, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Давид Яблонски, Милош Цветкович, Васил Панайотов, Жорди Гомес, Жерсон Кабрал, Габриел Обертан, Роман Прохазка, Серджиу Буш;

Резерви: Александър Любенов, Мики Орачев, Ивайло Найденов, Антонио Вутов, Димитър Пиргов, Нелуц Рошу, Жуниор Мапуку;

Локомотив Пловдив: Мори Диао, Пламен Крумов, Пламен Николов, Димитър Везалов, Муса Мохамед, Райън Фрикеше, Пауло Серджо, Димо Бакалов, Парвизджон Умарбаев, Дино Мартинович, Симеон Райков;

Резерви: Павлин Евтимов, Асен Георгиев, Георги Пашов, Янко Ангелов, Дани Кики, Веселин Марчев, Димитър Велковски.