В 15-ия кръг на Първа лига за сезон 2017/2018 Левски има една задача в домакинството си срещу Локомотив Пловдив и тя е ясна - победа, която да върне отбора на правия път.

Съботният двубой стартира от 17,30 часа и както винаги ще имате възможността да го проследите минута по минута в Gong.bg. Също така той ще върви пряко в ефира на телевизия DIEMА SPORT, онлайн на GONG PLAY и на честотите на Дарик радио.

"Сините" се нуждаят от бърза реакция след 0:2 от Лудогорец миналия уикенд, за да се отнеме част от напрежението, под което се намери треньорът Делио Роси. През седмицата и клубната легенда на Левски Наско Сираков коментира стила на игра, който изповядва тима от Герена под ръководството на италианския специалист, заявявайки, че наставникът трябва да разбере емблематичното скандиране на феновете "сините в атака".

За Локо Пд срещата ще бъде официален дебют за новия наставник Бруно Акрапович. Босненецът веднага въведе нови правила и тренировъчен режим с появата си, с която стана четвъртият чужденец, заставал начело на "железничарите" от Пловдив.

Преди домакинството на "смърфовете" Левски заема четвъртото място в класирането с 25 точки. Ботев Пловдив се изравни със столичани, след ремито (1:1) със Славия в откриващия програмата на 15-ия кръг двубой. Локо Пд е осми с 20. 

Добрата новина в лагера на софиянци е, че Иван Горанов попадна в групата. Левият бек пропусна осминафинала за Купата срещу Монтана и гостуването в Разград, заради контузия. Не е ясно обаче дали Делио Роси ще рискува с включването на крайния бранител в титулярния състав. Сред избраниците на италианския тактик са и Антъни Белмонт и Габриел Обертан.

Първата среща между двата състава през настоящата кампания, завърши при 0:0.

А ето и какво разкрива погледът към статистиката преди Левски-Локо Пд?

- В последните си два шампионатни мача срещу намиращите се преди тях във временното класиране ЦСКА и Лудогорец, "сините" допуснаха 4 гола, колкото общо в предишните си 12 срещи в първенството и вече не са отборът с най-добра защита, отстъпвайки върха в това подреждане на разградчани с 6 инкасирани гола досега.

- Все още никой гостуващ тим не е успял да разпечата "синята врата" на „Георги Аспарухов”, само шампионът Лудогорец си тръгна с точка при шестте домакинства на Левски на неговия стадион.

- След като вече стана чужденецът с най-много мачове за първенство за Левски (вече 121), словакът Роман Прохазка се стреми да стане четвъртият легионер с поне 20 гола за сините (има 19) след Гара Дембеле (26), Седрик Бардон (24) и Дарко Тасевски (21) .

- Локо Пд има предимство в баланса срещу Левски в последните им 10 шампионатни двубоя – 4 победи (две от тях на „Георги Аспарухов”), 3 равенства и 3 загуби.

- Босненецът Бруно Акрапович ще направи своя дебют в първенството ни като третия чуждестранен наставник в сегашния състав на Първа лига след Златомир Загорчич (Славия) и Делио Роси (Левски), който пък спечели единствения досега дуел между чужди специалисти – 4:0 над Славия на „Герена” в 7-ия кръг.

- Вече 11 поредни срещи пловдивските "железничари" нямат равенство в първенството – 5 победи и 6 загуби, което е най-дългата серия в лигата. Последното реми на тима бе като гост на шампиона Лудогорец – 0:0 на 29 юли в 3-ия кръг.

Ще вгорчи ли Берое дебюта на Орачев начело на Дунав?

В битката между новаците: Етър срещу Витоша