Всеки истински фен на българския футбол със сигурност ще иска да забрави изминалия 23-и кръг на Първа лига. Той трябваше да се изиграе в средата на миналата седмица, но беше отложен за празничния дълъг уикенд заради тежката зима насред февруари. 

И вместо да зарадва българите с красиви отигравания навръх Националния празник Трети март и 140 години от Освобождението от турско робство, този кръг предложи постен футбол, малко голове, много скандали и грубо тикане напред на лидерите Лудогорец и ЦСКА от страна на съдиите. 

Седем мача със само седем гола в тях, несъществуваща дузпа за шампионите срещу Септември в 93-та минута, грозно и брутално подпиране на "червените" в Русе и всичко друго, но не и красива игра. С това ще запомним 23-ия кръг...

ЛУДОГОРЕЦ - СЕПТЕМВРИ 1:0

Наглед лесен мач за шампионите, който трябваше уж да е лека тренировка преди напечените сблъсъци във финалната фаза на сезона. Те обаче сами си го превърнаха в мъчилище с огромния брой пропуски, някои от тях на почти празна врата. И трябваше да се намеси реферът Волен Чинков в последната минута на продължението и да даде дузпа, която разбуни духовете. "Септемврийци" скочиха, но гласът им остана в пустиня, а Клаудиу Кешеру отпразнува новия си договор с победния гол. След мача шефът на съдиите Петър Петров обяви, че дузпа си е имало, което отприщи бурната реакция на столичния тим, откъдето го нарекоха "наглец".

Играч на мача: Валентин Галев (Септември)

Херо: Обидно ми е да пропускаме толкова

Николай Митов: Доволен съм от сърцатата игра, няма да говоря за съдиите

Дончо Донев: Дузпа за Лудогорец нямаше

Шефът на съдиите: Дузпа за Лудогорец имаше

От Септември изригнаха: Шефът на съдиите е наглец!

 

ДУНАВ - ЦСКА 0:2

Още един мач, който на пръв поглед трябваше да се окаже лека разходка за преследвача на шампиона. "Червените", и най-вече лобито им в медиите, не спряха да реват от явното подпиране на Лудогорец и как това им подрязвало мераците за титла, защото те играели винаги честно. И само по-малко от 48 часа след мача на шампионите, авантите валяха като пролетен дъжд в полза на гостите в Русе. Гол с ръка на Фернандо Каранга, на когото биха завидели вкупом волейболисти и хандбалисти за уменията, както и спестен червен картон за Божидар Чорбаджийски, който се прояви като гамен от улични свади минутки след това, пречупиха русенския устрем. А странно след мача иначе дейният в редовното оплакване от съдийски тесли срещу отбора му Стойчо Стоилов си замълча... Георги Кабаков пък заслужава всички критики, особено като се има предвид, че беше наказан през декември за брутални аванти към ЦСКА, изкара два мача наказание и пак брутално подпря "червените". Да му мисли съдийската комисия, неговата репутация вече замина на кино.

Играч на мача: Фернандо Каранга (ЦСКА)

Съдийството в светлината на прожекторите в Русе

Дунав подава жалба за непоказания червен картон

Красимир Станоев: Борихме се мъжки, малко не ни стигна

Малин Орачев: Не видях спорните моменти, не ги коментирам

Манолев: Не знам Дунав какви претенции могат да имат

Едвин Джеси: Радвам се, че вкарах

Бодуров: На такъв терен силите са изравнени

Белчев: Играчите трябва да се раздават, за това им се плаща
 

ЛЕВСКИ - БЕРОЕ 0:0

Един от очакваните с огромно нетърпение сблъсъци в кръга, който трябваше да зарадва феновете с красива игра навръх Трети март. Но донесе предимно скука. Двата отбора се вкопчиха в позиционна битка, чистите положения бяха твърде малко, а в интерес на истината гостите от Стара Загора пропиляха по-хубавите от тях. "Сините" показаха отново беззъба игра в предни позиции и донесоха неприятни емоции на феновете си в Деня на освобождението. Със сигурност мнозина няма да искат да си спомнят този мач и видяното на терена  от двата тима. 

Играч на мача: Мартин Камбуров (Берое)

Роси: Когато не атакуваш добре, един човек повече не решава нищо

Камбуров: Свикнал съм да печеля на "Герена"

Горанов: Не мога да коментирам тактиката на отбора

Томаш: Бяхме подготвени, гледам си отбора

Шефът на Берое: Ако Бербатов дойде, няма да е за пари

Национал от Берое: Съдията търсеше да изгони някой от нас

Иван Иванов: Трябва да съжаляваме

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ - БОТЕВ 0:0

Голямото дерби на кръга! Битката за Пловдив! Очакваното от всички зрелище! А всъщност постна продукция без голове от два тима в средата на таблицата, вкопчени в здрава битка за място в Топ 6. Може би прекаленото напрежение да не сбъркат заради важността на трите точки, а и на градската чест, заложена директно в този сблъсък, попречи на отборите да разкрият пълния си потенциал. И затова нулите властваха и като резултат, и като представяне на терена. Единствено феновете показаха традиционна класа и не спрях да подкрепят отборите си 90 минути. 

Играч на мача: Тодор Неделев (Ботев)

Агитките на Локо Пд и Ботев на протест в подкрепа на задържания медик

Неделев: Много борба имаше в мача

Киров: И двата отбора заложиха на сигурността

Акрапович след ремито с Ботев: Резултатът е реален

ЕТЪР - ЧЕРНО МОРЕ 1:1

Мачът, с който започна кръгът. И който даде фалшивите надежди, че може би ще се насладим на резултатен футбол в трите почивни дни. Защото "болярите" стигнаха до преднина срещу "моряците" само 41 секунди след началото на двубоя. Всички предвкусваха красив и резултат мач, но надеждите им бяха излъгани. Варненци изравниха от дузпа след почивката и продължават без победа от началото на пролетния дял и идването на Илиан Илиев. "Виолетовите" пък в трети пореден мач тази пролет взимат ранен аванс в резултата и в трети пореден мач не могат да го удържат до края. 

Играч на мача: Мариян Огнянов (Черно море)

Илиан Илиев: Смените не дадоха резултат

Мариян Огнянов: По-скоро загубихме две точки

Етър инкасира изравняване и окапа за ЦСКА

Балъков: Защо да не вземем точки в следващите три мача?

ВИТОША БИСТРИЦА - СЛАВИЯ 1:1

Мачът, който можеше да се окаже исторически. Поне за дебютантите в елита, които бяха на прага на първата си победа в българския елит. Ветеранът Дани Пеев даде аванс за "тигрите" с перфектно изпълнен пряк свободен удар, но нервите на новаците не издържаха и те пак изпуснаха възможността да зарадват скромната си агитка с първи три точки. Защото в продължението на мача славистите изравниха и спасиха резила. Във втори пореден мач те изковават точката с последния си удар в мача, след като сториха същото и с Локомотив Пловдив предния кръг. 

Играч на мача: Даниел Пеев (Витоша)

Дани Пеев: Позитивни сме, но има горчилка

Коце Ангелов: Късметът ще дойде точно когато имаме нужда от него

Милчо Ангелов: Имаме положения, но ги изпускаме

Загорчич: Нещо ни липсваше днес

ВЕРЕЯ - ПИРИН 0:0

Два от най-беззъбите отбора в атака сложиха тъжния край на този тъжен кръг. Постното реми помежду им едва ли можеше да е по-добър апотеоз на този 23-и кръг, който със сигурност всички ще искаме да забравим час по-скоро. Благоевградчани затвърдиха синдрома си срещу старозагорските отбори и продължават да нямат победа срещу Верея, колкото и осакатен да е вече този състав след зимните сътресения. Всъщност, такива не липсваха и при "орлетата", така че с оглед на тежките събития и в двата отбора в паузата, едва ли някой е имал право да очаква повече от тях в този мач, освен скука и нули. 

Играч на мача: Костадин Ничев (Пирин)

Костадин Ничев: Ще покажем пиринския си дух и срещу ЦСКА

Радуканов: Такъв Пирин искам да виждам

Благо Митрев: Показахме добро лице, това ми дава надежда