Бившият играч на Литекс и ЦСКА Петрус Бумал отново се върна на престоя си в България в интервю пред френски журналист и отново не говори с особено топли чувства за случващото се у нас във футбола. 

Бивш ас на ЦСКА ще продължи кариерата си в Русия

През юли той разкри как се е стигнало до раздялата му с ЦСКА няколко месеца преди това, като дори сподели, че е бил заплашван. А ето какво сподели и сега той пред изданието Footballski.fr, което се прави от млади журналисти във Франция с подчертан афинитет към футбола в Източна Европа: 

Бивш ас на ЦСКА шокира: Заплашиха да ми счупят краката

"Когато изпаднах със Сошо, веднага приех първата оферта. Тя беше от България, от Литекс и казах веднага "Да!". Въобще не познавах този отбор, преди да подпиша. Дори два дни преди да подпиша с тях да ми бяха казали, че това ще се случи, нямаше да повярвам."

Основен играч на ЦСКА обяви: Иска ми се да отида другаде

"В България знаех само три отбора. Това бяха и трите най-големи - Левски, ЦСКА и Лудогорец. Не познавах никого и директно отидох на място, бях като напълно сляп. Първоначално ми беше трудно, но после свикнах, защото имаше и други две френски момчета."

Бумал с повиквателна за националния на Камерун

"В България футболът е много странен. Там няма никакви бази, всичко е крайно ограничено. Левски и Лудогорец са единствените, които играят някакъв футбол, другото е мъка. Трудно е, особено ако идваш от Франция. Ние идваме от свят, в който професионализмът е минималното изискване във футбола."

"Но в Литекс не беше чак толкова зле, имаше добра тренировъчна база там. Когато пътувахме някъде, беше ужасно. По 5, по 6 часа караш през планински пътища, много ужасяващо. Ловеч е малко градче в дълбоката провинция, но аз съм домошар и ми хареса. Не излизам много и ми беше важно да ми е комфортно, както и беше."

"Първият ми сезон мина добре. Играех силно, започнах да получавам оферти от отбори от Франция и Белгия, но за съжаление президентът искаше твърде висока цена за мен. И затова се наложи да остана още един сезон в Литекс."

"Но вторият сезон беше много деликатен. По време на един мач президентът ни нареди да излезем от терена. Ние го сторихме и изведнъж ни изхвърлят във Втора дивизия. Аз исках да се махна на секундата, но клубът не ме пусна и беше много сложно. Наложи ми се да играя шест месеца във Втора дивизия!"

"Нямам обяснение защо президентът ни накара да напуснем терена. Може би защото бяхме получили два червени картона за няколко минути, не знам. Има много странни неща в България. Президентът на клуба е много силен, всеки в държавата го слуша, така че със сигурност е имало нещо зад кулисите."

"И така, аз играя във Втора дивизия, където положението е като във фолклора. Отиваш на стадиона на съперника и пет минути преди мача съдията още го няма! Или са закъснели, или са катастрофирали по ужасните пътища в страната. Но това е част от обстановката."

"По едно време се чудех дали не съм се изгубил в тази страна. Особено, когато си в началото на кариерата си и си в България. Но това ме направи по-силен. След всички тези неща не вярвам на агентите. Имам до себе си верни хора и те ми помагат."

"И така. Отивам след това на почивка в Тайланд, когато се обаждат да ми кажат, че съм трансфериран в ЦСКА. Обаждам се аз на шефовете, които ми казват, че току-що са взели ЦСКА, но моят договор не се променял и дори се подновил автоматично. Един приятел успя да се измъкне от това, но аз малко закъснях и трябваше да остана в този отбор."

"В случая президентът на Литекс взе ЦСКА и го стабилизира. Аз си казах, че ако работата ми е за клуб като ЦСКА, тогава стискам зъби и я върша. Инфраструктурата беше ужасна, но ни казаха, че се строи нова. Никога няма да са на нивото на Лудогорец, но се стремят да са по европейски начин."

"В края на сезона ЦСКА имаше опция да ме запази за още една година, ако ми бяха пратили писмо до 30 април. Те не спазиха срока и аз на секундата се свързах с федерацията, защото исках да се махна от тази държава. Исках да играя за Камерун, а това нямаше как да се постигне в България."

"Докато правя това, клубът се осъзнава и опитва да ме обвърже. Дори са опитали да пратят мой договор във федерацията с фалшифициран мой подпис и с фалшива дата. Опитаха се да ме блокират, но се измъкнах. Наех си адвокат, който да ме представлява, защото в България клубовете си мислят, че могат да правят всичко."

"Избягах веднага в Париж и няколко дни по-късно получих обаждания от нови отбори. Бяха от Русия, веднага избрах Урал Екатеринбург. Когато отидох там и се обърнах назад, си казах, че съм минал през изключително много и сега мога да се наслаждавам. В Русия е страхотно, няма нищо общо с българския футбол", споделя Бумал в интервюто.