Камерунският полузащитник Петрус Бумал беше един от основните играчи на ЦСКА миналия сезон, но си тръгна като свободен агент през лятото, въпреки опитите да бъде задържан от ръководството. Той не говори с особено добър тон за престоя си при "червените" и разкрива, че е бил заплашван, че ще му бъдат счупени краката, ако не преподпише. 

Цялата изповед на полузащитника за престоя му в България, в който включи и престоя си в Литекс преди това, той даде пред френското издание на Goal.com. Предлагаме ви я в пълния ѝ вариант: 

"Когато напуснах Сошо през 2014 г. и останах без отбор, бях сериозно подведен от мениджъра си. Той ми обещаваше, че ще играя в Англия, в Чемпиъншип, но не чух нищо от него, изведнъж изчезна. Тогава дойде оферта от Източна Европа, от Литекс. Посъветвах се с Максим Жос, който е играл там, и той ми сподели, че там се плаща редовно и затова приех. Просто ме беше твърде много страх да не остана без отбор."

Основен играч на ЦСКА обяви: Иска ми се да отида другаде

"Останах там година и половина, играех добре, стигна до евротурнирите. Но в мач срещу Левски, най-големият съперник на Литекс, двама от нашите играчи бяха изгонени още преди почивката. И като протест срещу отсъжданията, спортният ни директор нахлу на терена и ни каза да излезем и да не играем повече в този мач. И ние го сторихме. След няколко седмици изхвърлиха отбора във Втора лига. Никога не я разбрах тази санкция."

"След това отидох при президента Гриша Ганчев и му казах, че аз във втора дивизия няма да играя и искам да си тръгна. Той ми каза, че ако дойде оферта за мен, ще ме пусне. Дойдоха две такива - едната от Гент, другата от Мехелен - те бяха за по 250 хил. евро. Но Ганчев отказа. После дойде и от френски отбор предложение, но казаха, че не могат да платят трансферна сума, но са готови да дадат пари за наем, с опция да ме откупят впоследствие."

Бумал с повиквателна за националния на Камерун

"Така аз натиснах Литекс, дадох им ултиматум, две-три седмици напъвах за това, но нямаше реакция и не ме пуснаха. Затова трябваше да доиграя сезона във втора дивизия. Тогава си казах,ч е явно така е трябвало да се случи и това е професионалният ми път, нямаше какво да направя..."

"И след края на сезона отидох в Тайланд, бях на почивка там. И без да знам, бях уведомен, че съм трансфериран в ЦСКА. Първоначално не повярвах и си мислех, че например се водят само някакви преговори за това. Но в крайна сметка ме увериха, че е иначе. Затова прекратих ваканцията си, отидох в София и се видях с президента. Той ми каза, че в България е така."

След боя над Левски: ЦСКА тренира в приповдигнато настроение

"Условията по договора ми бяха същите, като тези в Литекс, затова аз поисках да се предоговорят. Подписах после договор за една година през юни 2016 г., в който имаше опция за автоматичното му удължаване с още един сезон, ако тази клауза бъде активирана до 30 април 2017 г."

"Това обаче не се случи и аз се позовах на тази точка пред федерацията и пред ФИФА. Впоследствие от там ми казаха, че съм свободен да се обвържа с който отбор преценя, защото вече съм свободен агент. Но когато това се случи, започнах да получавам обаждания от шефовете на ЦСКА, писма от тях, заплахи. Те правеха същото и с жена ми. Казах им, че се прибирам във Франция."

ЦСКА започна подготовка за Левски, само един е под въпрос

"Те дойдоха при мен, заплашиха ме, че ще ми счупят краката, дори изготвиха фалшив договор с фалшив мой подпис, който аз докладвах във футболната федерация чрез нотариус. Казваха ми, че няма как да ме пуснат да си тръгна, защото съм най-добрият играч на отбора и ще е невъзможно за феновете да ме видят, че си тръгвам. Но аз накрая си предадох всички документи чрез един приятел в тази държава и след края на сезона си тръгнах кротко и тихо."

"Дори и сега шефовете не казват, че съм си тръгнал окончателно. Те твърдят, че съм напуснал временно и ще се върна. Поне феновете ми казват това чрез контакта ни в социалните мрежи."

Червените фенове за избора на Бербатов: Благодарение на ЦСКА Европа разбра, че съществуваш!

"Но все пак имаше и добри моменти в България, там израснах тактически, благодарение на Любослав Пенев, бившият играч на Валенсия и Атлетико Мадрид. научих се да играя повече с топката, научих се на тактическа дисциплина, израснах като играч", сподели Бумал, след което разказа за опциите пред кариерата си в момента. А накрая завърши, че в България се играят много съмнителни мачове. 

"В България натрупах огромен опит във всякакво естество. В тази страна има някои съмнителни мачове, в които вратарят изведнъж допуска фрапантна грешка в завързан мач или пък в деня преди мача три от най-добрите играчи на даден отбор се контузват мистериозно", споделя още Бумал и завършва, че просто иска да играе в спокойна и наистина нормална обстановка.