Лудогорец завърши австрийския си летен лагер с успех – 2:1, над Ботошани в последната проверка на шампиона на България. Дуелът с румънците дойде 24 часа след поражението с 0:3 от Шахтьор Донецк, като логично треньорът Стойчо Стоев пусна в игра съвсем различни футболисти. Лудогорец записа три победи по време на тренировъчните мачове в Австрия, след като победи Триглав, Карабах и румънците в четвъртък.

С два гола на Якуб Швиерчок разградчани се поздравиха с победата над завършилия седми в Румъния отбор. За Ботошани точен бе Джордже Мирон в 62-ата минута. Така Лудогорец вече го чака първият официален мач за сезон 2019/20, когато на 3-и юли „зелените” излизат в спор за Суперкупата на България срещу Локомотив Пловдив на „Васил Левски”.


Рекациите след мача:

Терзиев: Не трябва да се "пренавием" за Ференцварош

Стоев: Има още какво да се желае


На фона на мача с Шахтьор наставникът Стойчо Стоев прави чисто нова стартова единайсеторка, като подрежда своите в 4-2-3-1. Квартетът пред Пламен Илиев е изграден от Станислав Манолев, Георги Терзиев, Венцислав Керчев и Рафаел Форстър, а атаката е водена от Якуб Швиерчок.

Първите десет минути преминаха без особени положения, като и двата отбора се опитваха да нападат вратата на опонента, но опасните удари липсваха. Първият сериозен удар дойде в 16-ата минута, когато Якуб Швиерчок на два пъти можеше да открие. Полският нападател отправи удар от дъгата на наказателното поле по земя, но вратарят Пап изби топката. Тя се озова вляво при Рибейро, който върна за Швиерчок, но вторият му удар бе блокиран от бранител и се стигна до корнер. При ъгловия удар не последва нищо интересно пред румънската врата.

Все пак "орлите" са по-дейният от двата отбора, тъй като румънският тим играе предимно в защита, като рядко се впуска в нападения към вратата на Пламен Илиев. В 26-ата минута след индивидуален рейд Джоди Лукоки можеше да открие резултата. Острието на Лудогорец напредна отдясно и влезе в наказателното поле и реши да стреля, вместо да подаде встрани на останалия сам Давид Рибейро и вратарят Пап блокира изпълнението на Лукоки. В 33-ата минута капитанът на Лудогорец в мача Георги Терзиев бе близо до това да открие резултата. Джоди Лукоки достави центриране от ъглов удар, а Терзиев отправи удар с глава, който бе отбит от Пап встрани.

6 снимки

Малко преди края на първата част Давид Рибейро падна на терена с болки в рамото, заради които се наложи да се положат медицински грижи върху проблема на футболиста. Лудогорец излезе напред в резултата минута преди края на редовното време. Давид Рибейро открадна вдясно топката от Стефан Ашковски и подаде към Швиерчок. С физиката си полякът надделя над Чиндриш и стреля диагонално, за да може топката да влети вляво на вратата на Пап – 1:0 за Лудогорец.

След като бе изминал малко повече от час игра, Ботошани изравни резултата. Топката бе центрирана от ъглов удар, а футболист на румънците се размина с топката, която обаче се отби в краката на Венцислав Керчев и спря във вратарското наказателно поле. Там се притече на помощ Джордже Мирон, който отблизо матира Пламен Илиев и изравни резултата - 1:1.

Минута по-късно обаче Швиерчок отново даде аванса на Лудогорец. Полякът се освободи край капитана на Ботошани и излезе „очи в очи” срещу вратаря на съперника и с удар от воле отново поведе разградчани напред. Миг по-късно стражът на Лудогорец Пламен Илиев трябваше да се прояви при мощен удар от средна дистанция и го стори категорично добре. В 82-ата минута Светослав Ковачев напредна през средата, освобождавайки си място за изстрел, но топката прелетя високо над вратата на Ботошани.

В самия край на мача българският отбор имаше шанс да увеличи аванса си, но вратарят на Ботошани спря удар на Давид Рибейро. Димо Бакалов подаде към него, за да може Рибейро да направи рейд между няколко футболисти, но Краус изби с тяло встрани. Секунди по-късно резервата Ерол Дост стреля от средна дистанция, но намесата на Мартин Краус прати топката в ъглов удар.

ЛУДОГОРЕЦ - БОТОШАНИ 2:1

1:0 Якуб Швиерчок (44')

1:1 Джордже Мирон (62')

2:1 Якуб Швиерчок (64')

Лудогорец (4-2-3-1): Пламен Илиев, Станислав Манолев, Георги Терзиев, Рафаел Форстър, Венцислав Керчев – Светослав Ковачев, Иван Йорданов -Доминик Янков, Давид Рибейро Жоди Лукоки - Якуб Швиерчок

Ботошани (4-1-4-1): Пап – Патаче, Мирон, Чиндриш, Сойледис – Родригес – Ашковски, Къмпеану, Онженда, Голофка - Офосу