Българският Левски допусна доста тежко поражение в предпоследната си контрола на австрийска земя. Отборът, воден от Петър Хубчев, преклони глава от аматьорския германски Тюркгюджу-Атаспор с 0:4. Тимът от Мюнхен е любимият на турската общност в най-големия град в Германия, като през тази година се изкачи от петото ниво на футбола до четвъртото и има амбиции да заиграе сред професионалистите.

Левски пък продължава да не може да се разпише в контролните си срещи в Австрия, допускайки само поражения. Най-болезненото за „сините” в днешния ден бе, че отборът не успя да отправи точен удар към германската врата. Безспорен факт е, че наставникът Хубчев разчете на редица ротационни футболисти в началото на срещата, но представянето на Левски със сигурност не убеди, че отборът изглежда добре броени дни преди така важния мач с Ружомберок от първия кръг на квалификациите в Лига Европа.

Хубчев след 0:4: Не мисля, че е чак толкова неочаквана загуба

Иначе Касим Рабихич даде аванс на "червените" в 26-ата минута, след като реализира дузпа, извършена точно срещу него от Деян Иванов. Карл-Хайнц Лапе удвои актива в 57-ата минута, след като вече от седем минути насетне Левски играеше с 10 човека, тъй като Янис Каргас бе изгонен с директен червен картон. В 60-тата крайният бранител Фуркан Зорба реализира отблизо с глава, а Лапе с втория си гол в срещата в 74-ата минута оформи крайния резултат на китния стадион в Йенбах.

Петър Хубчев определи своите избраници за срещата, като дебют за „сините” прави плеймейкърът Франко Мазурек. На вратата застава Ники Михайлов, а пред него в защита са Ивайло Надйевнов, Янис Каргас, Деян Иванов и Томислав Папазов.

Срещата стартира в спокойно темпо на китния терен в Йенбах. Над австрийското селце се изливаше сериозен дъжд, но и двата отбора се бориха мъжки за всяка една топка още от първите минути.

Първата опасна възможност в срещата дойде в осмата минута и бе на смеката на Тюркгюджу. Топката бе центрирана в наказателното поле на Левски, а Мартин Райнов остана под нея, но за негово щастие зад него нямаше кой да стреля посока вратата на Ники Михайлов. Все пак при повторното центриране, този път отдясно, топката бе изчистен в ъглов удар, от който не последва абсолютно нищо.

В 14-ата минута Левски създаде добра ситуация за попадение. Мартин Петков пое през средата на терена и видя встрани Станислав Иванов. Той отправи слаб удар, но топката премина встрани край десния страничен стълб на германците. В 17-ата минута германският тим бе близо да открие резултата, но гредата спаси Левски. Българският клуб допусна грешка при изнасянето на топката и тя се озова след бърз пас в Карл-Хайнц Лапе. Той овладя и стреля отблизо с левия крак, но топката се отклони в десния страничен стълб на Михайлов.

В 17-ата минута германският тим бе близо да открие резултата, но гредата спаси Левски. Българският клуб допусна грешка при изнасянето на топката и тя се озова след бърз пас в Карл-Хайнц Лапе. Той овладя и стреля отблизо с левия крак, но топката се отклони в десния страничен стълб на Михайлов. Миг по-късно Йълмаз изпълни ъглов удар директно, но Николай Михайлов улови уверено топката.

Опасностите за германския клуб към вратата на Левски продължиха, когато в 21-ата минута халфът Марко Холтц отпрати силен и тежък удар към „синята” врата, но топката прелетя над напречната греда. В 26-ата минута Тюркгюджу-Атаспор стигна до дузпа, след като Деян Иванов застигна Касим Рабихич и с лявата си ръка го избута преди футболистът на германците да стреля към вратата на Михайлов. Така босненецът спечели дузпа и застана зад топката и с фин удар по земя прати топката в левия ъгъл на Михайлов, който се метна вдясно.

В 42-ата минута Бенедикт Кирш от „червените” имаше чудесен шанс да открие резултата, получавайки топката вдясно. Янис Каргас побърза да го парира, но гръцкият бранител не се придвижи достатъчно бързо, а ударът на №5 на Тюркгюджу премина край вратата на Михайлов. Секунди по-късно младото нападателно дуо на Левски – Илия Димитров и Станислав Иванов, не се разбраха в последната третина и пропуснаха да изравнят резултата в Йенбах.

Второто полувреме стартира с много грубо влизане от защитника на Левски Каргас в краката на Бенедикт Кирш, което предизвика гнева на отбора на турската общност в Мюнхен. За действието си Янис Каргас получи директен червен картон. След изгонването на играча пък „сините” продължиха да играят с 10 човека, като не вкараха 11-и в игрова обстановка. Томислав Папазов се върна в защита. В 50-тата минута Тюркгюджу реализира попадение, което бе отменено. Фуркан Зорба отбеляза с глава, но голът бе отменен, тъй като според страничния арбитър Зорба бе в положение на засада.

„Червените” продължиха с натиска към вратата на Ники Михайлов и последваха няколко удара, но без да застрашат стража на „сините” от България. Тюркгюджу поведе с 2:0, след като германският тим създаде бързо нападение през средата, а топката бе пратена вляво за „деветката” на отбора. Той върна успоредно за Карл-Хайнц Лапе, който бе оставен непокрит и бързо-бързо след оставането с 10 човека на терена Левски допусна втори гол. Миг по-късно Касим Рабихич стреля опасно по диагонала, но Ники Михайлов се намеси уверено и боксира встрани. Секунди по-късно топката бе изчистена лошо и свиреп удар на Доминик Вайб прелетя встрани.

След час игра Тюркгюджу поведе с 3:0 на Левски. Фуркан Зорба, който реализира гол малко преди това, който бе отменен, този път отново реализира с глава след центриране от корнер и от три метра, оставен сам, стреля и покачи резултата. Три минути Карл-Хайнц Лапе опита да вкара на Николай Михайлов отблизо с пета, но стражът на Левски излезе добре и изчисти в корнер. След изпълнението му отново добра намеса на Михайлов предотврати четвърти гол във вратата на Левски след опасен удар с глава.

След третия гол за германците Петър Хубчев прецени да вкара в игра далеч по-основни футболисти за Левски, като на терена се появиха Давиде Мариани, Станислав Костов, Паулиньо.

Силен удар на капитана Йълмаз от дъгата на наказателното поле в 67-ата минута прелетя опасно над вратата на Михайлов, а „сините” до този момент така и не успяха да нанесат точен удар посока вратата на Тюркгюджу. В 74-ата минута германците хитро изпълниха бързо свободен удар в половината на Левски. Лапе бе видян вляво и с диагонален изстрел с десния крак направи резултата 4:0.

Малко след това за Тюркгюджу в игра влезе сина на мениджъра на Саутхемптън – Ралф Хазенхютъл – Патрик. В 80-тата минута Тюркгюджу нацели за втори път гредата на Левски, но донякъде случайно, след като Томас Хаас опита да центрира отдясно, но топката се отби в горната част на напречната греда на Николай Михайлов.

ЛЕВСКИ - ТЮРКГЮДЖУ-АТАСПОР 0:4 

0:1 Касим Рабихич (26')

0:2 Карл-Хайнц Лапе (57')

0:3 Фуркан Зорба (60')

0:4 Карл-Хайнц Лапе (74')

Левски: Николай Михайлов, Ивайло Найденов, Деян Иванов, Янис Каргас, Томислав Папазов, Мартин Райнов, Илия Юруков, Станислав Иванов, Мартин Петков, Франко Мазурек, Илия Димитров

Резерви: Милан Миятович, Петър Иванов, Живко Миланов, Нуно Рейш, Иван Горанов, Давиде Мариани, Паулиньо, Станислав Костов, Атанас Кабов, Мартин Петков, Хали Тиам

Тюргюджу-Атаспор: Максимилиан Енгъл, Марио Ерб, Томас Хаас, Фуркан Дзорба, Бенедикт Кирш, Марко Холц, Ясин Йълмаз, Килиан Фишер, Доминик Вайб, Касим Рабихич, Карл-Хайнц Лапе 

Резерви: Франко Флюкиджер, Юлиан Кир, Александер Сорге, Марсел Шпицер, Микаел Дзант, Фабио Лютенекер, Северин Бучта, Юнал Тосун, Щефан Вахтер, Мариан Кнечт, Масааки Такахара, Фуркан Кирчичек, Паатрик Хасенхютъл, Серхат Имшак