Новият треньор на Левски Петър Хубчев стартира мачовете си със „сините” с поражение в дебютната контрола на отбора по време на летния лагер в Австрия. В градчето Ангерберг тимът от „Георги Аспарухов” допусна поражение с 0:1 от Ред Бул Бразил в неофициалния дебют на новия специалист на "Герена". Единственият гол дойде в 26-ата минута, когато Бруно Тубарао отбеляза прелестно попадение, неоставяйки никакъв шанс за Николай Михайлов да се намеси.

Впечатление в първата проверка на българския тим под ръководството на Хубчев направи подредената игра на отбора в защитен план. Въпреки загубата отборът на Хубчев игра организирано в защита, за разлика от предходната си лятна подготовка, като не позволяваше на бразилския тим да затруднява отблизо стража на Левски. По този начин Левски стартира с проверките преди първия официален мач в първия квалификационен кръг на Лига Европа срещу Ружомберок, на 25-и юни „сините” ще се изправят срещу руския гранд Зенит Санкт Петербург във втора проверка.


Реакциите след мача:

Петър Хубчев: Левски е назад в много аспекти


Това е първи мач на "сините" под ръководството на новия наставник Петър Хубчев. Специалистът извежда своите срещу опонента в схема 4-3-3, като на вратата стартира Николай Михайлов. Карето пред стража е изградено от Живко Миланов, Нуно Рейш, Иван Горанов и новото попълнение в "сърцето" на защитата - Янис Каргас. Тройката пред дефанзивната линия е от Давиде Мариани, Хали Тиам и Илия Юруков, а головете за софийския тим ще трябва да се вкарват от Паулиьно, Станислав Иванов и Мартин Петков.

Това е дебютната проверка и за бразилския отбор, който провежда подготовка в австрийския град Тирол. Треньорът на "торос локос" Антонио Карлос подрежда играчите си в офанзивна схема - 4-2-3-1. На върха е нападателят Матеус Пейсото, който ще бъде подпомаган от Уесли Соуса, Тиаго Рибейро и Бруно Тубарао.

Първите пет минути по-дейният отбор на терена бе този на Брагантино, като бразилският тим контролираше повече топката. Тимъ тна Петър Хубчев пък опитваше да контраатакува по крилата, но без особен успех да застраши вратата на Деймисон. В десетата минута дойде първата по-сериозна ситуация, а тя бе на сметката на Левски. След серия от подавания, успоредно на наказателното поле, топката бе центрирана пред вратаря на Ред Бул, но бе отклонена извън него. Там я посрещна Илия Юруков, а младокът нанесе изстрел с левия крак, ала той бе достатъчно неточен, за да не бъде смутен стражът на бразилския тим.

След четвърт час игра обещаваща игра по левия фланг на "сините" бе прекратена от асистент-съдията, който посочи засада на Паулиньо, а в ответната атака Пауло Рибейро центрира добре към Пейсото, но Янис Каргас се намеси решаващо и изчисти в ъглов удар. След него не последва нищо интересно пред вратата на Николай Михайлов. В 20-тата минута след поредица от рикошети топката се спря в Давиде Мариани. Халфът на "сините" я обработи и отправи удар с левия крак, но малко го раздели от това да открие резултата, след като топката профуча край десния страничен стълб на латиноамериканската врата.

Ред Бул успя да открие резултата след малко повече от 25 минути игра. Атакуващият халф Бруно Тубарао увлече двама футболисти на „сините” – Иван Горанов и Паулиньо. Полузащитникът на бразилците ги залъга феноменално и отправи диагонален шут, а топката се спря под далечната сглобка на Николай Михайлов – 1:0 за Ред Бул.

 Левски изигра много добре атака в 31-ата минута. Илия Юруков открадна топката в средата на терена и пусна вдясно за Станислав Иванов. Младият офанзивен играч на „сините” напредна отдясно и стреля с десния крак, но стражът Деймисон реагира и боксира в корнер. До края на частта в Австрия нямаше опасни ситуации и първото полувреме завърши с минимална преднина за Ред Бул.

Стартът на второто полувреме бе сходен с това от първата част, след като бразилският тим контролираше по-продължително топката, но футболистите на Петър Хубчев съумяваха да спрат атаките им със солидна игра в дефанзивен план. В 55-ата минута Левски създаде нападение по десния фланг. Топката бе центрирана за Паулиньо, който стилно свали с глава за Давиде Мариани. Швейцарският халф нанесе удар, но Лео Ортис се хвърли пред топката и блокира удара на футболиста на Левски. В ответната атака пък резервата Пио от Ред Бул стреля мощно от сериозна дистанция, но Ники Михайлов уверено спря топката в ръцете си.

В 63-ата минута за пореден път Давиде Мариани имаше шанс да изравни резултата. Топката бе центрирана в наказателното поле за Станислав Костов, а стрелецът на Левски спря с гърди и гръб към вратата. Последва мигновен пас по земя наблизо с външен удар, а Мариани отправи мощен диагонален изстрел, но топката прелетя над напречната греда. В 70-тата минута Паулиньо напредна отляво, дриблирайки с топката и поиска дузпа за игра с ръка, но главният съдия не прецени да посочи бялата точка на Ред Бул. При повторенията се видя, че футболистът на Ред Бул играе с гърдите си. 

60 секунди по-късно Живко Миланов стреля от пряк свободен удар, и то доста добре, но за негово съжаление кълбото премина на милиметри край десния страничен стълб на вратата на бразилския тим. В 82-ата минута футболистите на Ред Бул бяха много близо до втори гол в мача. Атаката бе разгърната отляво към Итало, който с гръб подаде за Роберсон. Футболистът на "белите" се озова сам срещу Ники Михайлов, но българският вратар с добро заставане спря втори гол във вратата си. Две минути преди края на редовното време Хали Тиам върна назад към новия в Левски Мазурек. Той отправи удар, който бе ужасно неточен.

В добавеното време от срещата пък Ивайло Найденов можеше да изравни резултата и да предотврати "синьото" поражение, но вратарят Деймисон отрази удара на младия футболист на Левски.


ЛЕВСКИ - РЕД БУЛ БРАЗИЛ 0:1

0:1 Бруно Тубарао (26')

Стартови състави:

Левски (4-3-3): 13. Николай Михайлов, 20. Живко Миланов, 19. Янис Каргас (77 – 39. Деян Иванов), 22. Нуно Рейш, 4. Иван Горанов, 23. Хали Тиам, 77. Илия Юруков (83 – 10. Франко Мазурек), 8. Давиде Мариани, 99. Станислав Иванов (51 – 93. Атанас Кабов) (79 – 6. Ивайло Найденов) 79. Мартин Д. Петков (49 – 29. Станислав Костов), 7. Паулиньо

Треньор: Петър Хубчев

Ред Бул Бразил (4-2-3-1): Деймисон – Едимар, Раян Перейра, Лео Ортис, Лукас Рамон – Габриел Бараляс, Уилиан Корея – Бруно Тубарао, Тиаго Рибейро, Уесли Соуса – Матеус Пейсото

Треньор: Антонио Карлос - Заго