Спортният министър Красен Кралев призова футболните клубове да бъдат по-отговорни, когато критикуват арбитрите. Той все пак призна, че съдийството не е на много високо ниво.

Кралев имаше изявление пред медиите, след като уважи откриването на „София Къп“ по таекуондо.

„Когато даден собственик или ръководител на футболен клуб, хвърля в публичното пространство обвинения, те трябва да са много сериозно аргументирани. Не може да се говори така безотговорно, да се наслагва напрежение в обществото и всичко после да върви нормално“, коментира Кралев.

„Неприятно е, че се коментира в публичното пространство, че има тенденция в отсъждането в полза на един или друг отбор. Има съмнения и те трябва да се разсеят, защото ако това не се случи, напрежението винаги ще съществува“, добави спортният министър.

„Факт е, че напоследък съдийството не е на много високо ниво. При мача между Левски и Черно море в София имаше обвинения отстрана на варненци за нередовен гол на Левски. Такива неща се случват. Не бива обаче да се правят генерални изводи, че има накланяне на везните при съдийството в една или друга посока. Грешките напоследък обаче наистина зачестиха и самата Съдийска комисия трябва да си направи сериозен анализ как да продължава оттук нататък. Защото в някои случаи има историческа обремененост за мачовете, които дадени съдии са водили. Поставяйки един арбитър на отбор, който има неприятни спомени от него, допълнително се нагнетява напрежение. Но тези неща могат да се изчистят и това не е нещо непреодолимо", откровен бе Кралев. 

Припомняме, че в петък (2 нпоември) шефът на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Йордан Сталев говори на специално организиран брифинг. Той се състоя само ден, след като Левски публикува декларация, в която поиска оставката на ръководителя. 

Още по темата: 

Красимир Иванов: Скандализиран съм от шефа на съдиите

Проблемът на родните съдии: Не дават дузпи, когато ги има

Сталев: Оставка няма да дам, някои клубове плашат съдиите

Сталев: Дузпа за Левски имаше, както и за ЦСКА срещу тях