Бившият елитен футболен съдия Александър Костадинов не смята, че се оказва допълнителен натиск върху родните рефери в мачовете в Първа лига. В същото време той откровено призна, че напоследък са се натрупали твърде много грешки, поради което недоволството от страна на тимове и ръководители е нараснало.

ЦСКА поиска оставката на шефа на съдиите

Наказаха съдията, ощетил ЦСКА, няма да има оставка

След мачовете през уикенда от ЦСКА поискаха публично оставката на председателя на съдийската комисия Петър Петров, след като в двубоя срещу Ботев Пловдив противникът получи меко казано спорна дузпа.

„Ако говорим конкретно за този случай, тук грешката дойде от невнимание и малшанс. Точно в такъв тип мачове, когато всяка точка е важна, нямаш право да допускаш такава грешка. Нямам точната причина защо е допусната тази или следващата грешка, но те са факт”, коментира Александър Костадинов пред „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

ЦСКА с жалба до БФС, иска отмяна на картони

„Не смятам, че има тенденция нито срещу ЦСКА, нито срещу някой от останалите отбори. Когато има натрупване, е нормално феновете да смятат, че има такава. Като човек, който е вътре в кухнята, смятам, че се работи професионално, за да се избегне това мислене. Продължавам да твърдя, че тенденция наистина няма.”

„В момента в Първа професионална лига трябва да се свири изключително спокойно, защото условията, които се предоставят на съдиите и от СК, и от БФС, и от страна на отборите с поведение, не се оказва никакъв натиск. Те имат отлични условия за работа. Да, допускат се грешки, натрупаха се много. Там , където трябва да бъдат защитени, ще бъдат защитени, защото както всеки футболист, и съдията допуска грешки. Важното е грешките да бъдат сведени до минимум и да бъдат такива, каквито да не се коментират дълго след това.”

Ботев възропта срещу шефа на съдиите след обвиненията към Виана

„Сега след въвеждането на толкова много камери, които следят всеки един мач, се вижда, че те са в изключителна помощ на съдиите. Преди 10-15 години нямаше толкова камери, тогава имаше репортажи от една-единствена камера. Така не можеше да се прави качествен анализ, не можеше да се прецени дали е сбъркал или не съдията.”

Марк Бата: Съдийството в България се подобрява

„Не мога да коментирам думите на председателя на Съдийската комисия, за да каже всичко това, той има повече наблюдения. Той знае кой съдия е в топ форма и т.н. Да, може би грешките се дължат на неопитност или страх. Аз лично за себе си не го обяснявам. Когато ти се поверявам мач от Първа лига, трябва да си на 100 процента готов. Да очакваш неочакваното. Не знам. Подготовката я водят те, съдиите се готвят професионално. Смятам, че се пое по един добър път, показват го нашите съдии и в Европа. Надявам се в следващите кръгове да показват същото ниво и в Първа лига”, каза Костадинов.