Героят на българския футбол Емил Костадинов завинаги ще остане в историята с попадението си във вратата на Франция на 17 ноември 1993 г. С него се разчисти пътят за незабравимото американско лято и четвъртото място на Световното първенство. 

С головете си на "Парк де Пренс" Екзекутора на "петлите" си заслужи уважението и от често надменните френски медии, които използваха случая да се свържат с него почти 23 години по-късно и в навечерието на новия мач между Франция и България в Париж. И в знак на добра воля, Коща им се извини за тези голове. 

"Excuse-moi", на чист френски каза Костадинов пред вестник "Екип", което в превод означава "Извинете!". И после продължи със спомените си от незабравимата парижка вечер отпреди вече близо 23 години. 

"В България вече все по-малко се говори за този мач, но като ме видят хората в чужбина постоянно го обсъждаме. Все още има един човек, който ни събира всяка година, за да честваме годишнината от този мач. Той вече е пенсионер, но продължава да се радва", сподели Коща и продължи със спомените. 

"Преди мача селекционерът Димитър Пенев ни говори много, за да свали напрежението от нас, тъй като ни трябваше задължителна победа. Но пък ние бяхме били Франция преди това в София, така че и при вас обстановката беше доста обтегната", сподели Костадинов и се върна към интересна случка, свързана с Пената от лятото в САЩ година по-късно. 

"Димитър Пенев е чичо на нападателя на отбора ни тогава Любо Пенев. Той има доста специфичен изказ и си спомням как преди първия ни мач в Америка, който беше с Нигерия, той непрекъснато ни говореше за Норвегия", сподели Костадинов, след което говори и за сегашното състояние на националния отбор. 

"Нашето поколение на практика беше последното, което се готвеше изцяло по време на комунизма. Ние вдигнахме много високо летвата, но сега е време да работим за бъдещето. Проблемът е, че във всяко поколение имаме по 2-3 силни футболисти, но този спорт е за 11 души", завърши Коща пред най-авторитетното френско издание.