Крумовград пише истинска приказка в своята история. Клубът е първият новак в елита на родния футбол, който записва серия от 13 поредни мача без загуба. А архитект на това великолепно представяне е Станислав Генчев, който даде специално интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT.

В него младият специалист разкри как се е стигнало до неговото назначение, какъв е методът на работата му и дали може да поеме Левски от новия сезон.

start-photo.bg
44 снимки


Станислав Генчев започва своя път в родния си град Дряново и едва 17-годишен подписва договор с един от грановете на родния футбол – Левски. А историята на трансфера е изключително любопитна.

„Когато бях на 17 години, Балканиадата, за моята възраст, за националните отбори се провеждаше в Търново и в Севлиево. Тогава играех във В група, в отбора на Дебелец. Направихме една приятелска среща срещу националния отбор на моите набори. Представих се изключително силно и тогавашния селекционер на юношеския национален отбор Иво Котев ме покани на следващия лагер-сбор, където се селектираха около 50 деца и от тях избираха 18 за националния отбор. Там също се представих доста силно и дойдоха оферти от ЦСКА, Левски и Литекс за мен, макар че играех във В група. Избрах да премина в отбора на Левски, защото лично Наско Сираков дойде в Дряново, намери къде живея и каза, че иска да подпиша договор с Левски. Това за мен беше достатъчно – отборът, който най-много ме искаше, подписах с него“, започна Генчев, който направи сравнение кога е било по-лесно да направи пробив в мъжкия футбол – в началото на века, когато той беше в тази роля, или на юношите в момента.

„От моята гледна точка, в момента е по-лесно. Знаете, че конкуренцията преди години беше изключително голяма. Отборите бяха повече, във всеки от тях имаше много лидери, много добри футболисти, успехите на европейската сцена бяха много по-големи за българските отбори и тогава беше по-трудно, според мен. Не че сега е много лесно на младите футболисти, но за мое съжаление, като треньор, все по-малко добри млади футболисти се присъединяват към първите отбор. Не знам каква е причината да губим нишката между детско-юношеския и мъжкия футбол. Започват много добре децата и впоследствие, когато трябва да навлязат в мъжки футбол, се оказва, че са доста изостанали и не са готови за първия отбор“.

Станислав Генчев е четирикратен шампион на България – два пъти с Левски и два пъти с Лудогорец, печели и Купата на страната с Литекс. Той остана на мнение, че у нас е по-лесно да пробие млад треньор, отколкото млад футболист. А какъв треньор е Станислав Генчев?

start-photo.bg
23 снимки

„Аз съм човек, който се интересува и иска постоянно да се развива. Със сигурност съм много по-различен от Станислав Генчев от преди три, две или една година. Всяка година се старая да прибавям нещо ново към тренировъчния процес, да науча нещо ново, да покажа нещо ново на футболистите. Правя си равносметка за изминалата година какво съм направил, как съм го направил, къде и какви грешки съм допуснал, какво съм постигнал, какво мога да подобря. Всяка година се старая да бъда по-добър от предната, но като цяло съм спокоен и уравновесен треньор. Старая се да има комуникация между мен и футболистите, за да разбират идеите, които имам и заедно да ги оползотворяваме на терена. Когато дойдох тук (в Крумовград), стартирах с четири загуби. Отпаднахме от Спартак Варна за Купата, въпреки че бях само на две тренировки с отбора. След това три поредни загуби от Лудогорец, ЦСКА и Черно море. Това не е приятно за нито един треньор, още повече, че преди това имах шест мача без успех в Ботев Пловдив. Десет поредни мача нямах победа. Не е лесен период за нито един треньор, но това е момента, в който научих най-много. В Ботев Пловдив, за два месеца, научих повече за една година в Локомотив София, защото там ситуацията беше доста турболентна. В Крумовград е същото – дори и в успехите се старя да анализирам грешките, които отборът допуска, да си анализирам тренировъчния процес какво е можело да стане по-добре и как да го направя. Всеки един ден работа на футболния терен е помощ за отбора и футболистите“.

И стигаме до магията на Крумовград – непобедените през 2024-а година.

startphoto.bg
8 снимки

„Тук обстановката за робата е много благоприятна. Ние сме малък отбор, който за първи път играе в Първа лига. Няма никакво напрежение и очакване към нас. Нито има напрежение от фенове, ръководство, нито има някакви големи очаквания. Отделно от това, в отбора има страхотен колектив между футболистите. Всичко това са предпоставка отборът да се представя много добре, след направена добра подготовка зимна подготовка, при много добри условия, и постигнати две победи преди зимната пауза, които дадоха спокойствие и самочувствие на отбора, резултатите не закъсняха. Изключително съм радостен, че отборът показва постоянство. Това е едно от най-трудните неща във футбола. Това показва, че имаме умни момчета, професионалисти, които спазват задачите си на терена, изискванията към тях и успяват да постигнат резултати. Тези резултати не са случайни. Чисто тактически и технически отборът израсна страшно много и се радвам, че футболистите се стараят да изпълняват това, което тренираме и това, което изискваме от тях, което е много важно. Чисто приятелски аз съм човек, който гледа да има близка дистанция с футболистите, да разбирам техните проблеми и нужди, защото това са хора и имат нужда да чувстват разбиране, да показват какво могат на терена, но трябва да има и комуникация с треньора. Винаги гледам заедно да решаваме проблемите, каквито и да са те, за да могат те мен да ме чувстват близък, да чувстват подкрепа от моя страна. Защото всеки един в отбора е важен, а след това те ми отблагодаряват с добра игра за това отношение. Отношението и връзката между треньор и футболист е изключително важна“.

А докъде всъщност се простират мечтите на Крумовград този сезон?

„На мен като треньор ми се иска да завършим сезона без загуба. Няма треньор, който иска отборът му да губи. Искам да продължим по същия начин с добра и убедителна игра и да трупаме точки. Ясно е, че много трудно можем да се преместим по-напред в класирането, за да станем трети или четвърти, но от нас се иска да играем добър футбол и да се усъвършенстваме. Със сигурност, това нещо им дава самочувствие. Постоянството и резултатите, които постигаме, им дават самочувствие. Без значение в момента срещу кой и къде играем, те играят със самочувствие. Това се видя и в мача срещу Лудогорец, който от началото на пролетния полусезон е допуснал три гола, а ние успяхме да вкараме три гол в Разград и да си тръгнем непобедени. И то може спокойно да се каже срещу титулярния отбор на Лудогорец, а ние бяхме без двама наказани, дава контузени, а Серкан Юсеин беше болен в деня преди мача и беше до последно под въпрос. Тук е моментът  е да благодаря на хората от Лудогорец, които направиха всичко възможно да ни помогнат с лекарска намеса той да се върне в игра. Защото, ако не ни бяха помогнали, нямаше да играе. И на другия ден той се оказа решаващ футболист с гол и  асистенция, но в Лудогорец постъпиха абсолютно феърплей, помогнаха да стане един хубав мач и помогнаха най-добрият ни футболист да не липсва“.

start-photo.bg
100 снимки

Фурорът на Станислав Генчев, който прави с Крумовград, неизменно води до различни информации относно неговото бъдеще. Той разкри водил ли е преговори с Левски:

„Първо, точно преди една година по това време имаше пак такива подобни писания, че ще ставам треньор на Левски и ще заменям Мъри Стоилов. Тогава никой от Левски не беше търсил, нито е имало някакви разговори. Абсолютно същото е и към днешна дата – нито е имало контакт с някой от Левски с мен, нито разговори, нито са търсили някого от клуба да питат каква е ситуацията около мен. Към днешна дата няма никакъв контакт между Левски и мен. Още повече, че е изключително неприятно да излизат такива писания, защото така или иначе в Левски има много голямо напрежение. Неприятно е за треньора на Левски. Бил съм в подобна ситуация, когато се пише, че мога да бъда сменен, че друг треньор ще ме смени. Много е неприятно за треньора на Левски, за мен и за моите футболисти, защото се интересуват от това нещо. На нас ни предстоят мачове с важни отбори и това нещо със сигурност ги разконцентрира. Това са спекулации към днешна дата и не помагат нито на Левски, нито на Крумовград. Със сигурност Левски е най-обичаният отбор в България. На драго сърце бих станал треньор на Левски, но към днешна дата няма разговори“, заяви Генчев.

Цялото интервю със Станислав Генчев може да видите в прикаченото видео.