ЦСКА удари Левски в голямото дерби на българския футбол двадесет дни след последния мач между двата отбора, този път с 3:1 в 163-ото противопоставяне между „червени“ и „сини“ от първия кръг на плейофите в Първата шестица на efbet Лига. Това спокойно можем да го наречем най-добрия мач, който двата отбора изиграха в последните години, защото предложиха много емоции и доста положения пред двете врати. 

Снимки: Startphoto.bg
96 снимки

На Националния стадион „Васил Левски“ момчетата на Стамен Белчев изиграха страхотно първо полувреме, в което вкара три попадения, които бяха дело на Улаус Скаршем  в 25-ата, на неговия норвежки сънародник Джонатан Линдсет точно десет минути по-късно и на Марселино Кареасо в 45-ата минута.

Възпитаниците на Николай Костов показа различно лице през втората част и натиснаха, като стигнаха до попадение чрез резервата Асими Фадига в 61-ата минута, но повече голове във вратата на символичните домакини така и не падна. По този начин „червените“ завършват сезона без загуба от „сините“ след два успеха (2:0 и 3:1) и едно равенство (1:1).

Снимки: Startphoto.bg
85 снимки

С този успех ЦСКА събра 66 точки и увеличи аванас си пред третия Черно море на четири точки, макар че "моряците" са с мач по-малко, но лидерът Лудогорец може да стане шампион още утре, ако вземе домакинството си на Крумовград. Левски не успя да стартира с успех плейофите и остава на петата позиция с 54 точки, като изостава с осем от третия Черно море и шансовете му за класиране в европейските клубни турнири догодина стават все по-илюзорни. За "червените" предстои реваша от 1/2-финалите в турнира за Sesame Купа на България срещу Ботев в Пловдив, а след това гостуват на Лудогорец в първенството, докато "сините" имат тежко домакинство на Черно море.

Снимки: Startphoto.bg
88 снимки

Старши треньорът на символичния домакин - Стамен Белчев, бе предприел две промени в стартовия състав, спрямо победата с 3:2 над Арда в Кърджали преди седмица. Голмайсторът на „червените“ Фернандо Каранга се завърна от първата минута и сменя Тобиас Хайнц. Браян Кордоба пък влезе на мястото на Енес Махмутович. На вратата бе Густаво Бусато, а Тибо Виан, Кордоба, капитанът Юрген Матай и Сейни Санянг действаха в защита. Марселино Кареасо и Амос Юга бяха опорните халфове, докато Улаус Скаршем и Матиас Фаетон бяха позиционирани по крилата. Матиас Фаетон пък действаше зад Фернандо Каранга, който водеше атаката.

Наставникът на Левски - Николай Костов, пък беше направил три промени от успеха с 1:0 над Берое в последния кръг на редовния сезон. Келиан ван дер Каап и Фабио Лима започнаха вместо Партик-Габриел Галчев и Евертон Бала. Нидерландецът отново беше десен защитник, както бе и в предното дерби с „червените“, докато бразилецът се завърна сред титулярите за първи път от 16 март. На вратата бе Пламен Андреев, а пред него в защита действаха  Ван дер Каап, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба и капитанът Вандерсон Цунами. В средата на терена бяха позиционирани Карлос Охене и Патрик Мислович като опорни халфове. Лима и Марин Петков оперираха по крилата, а Джавад Ел Джемили маше по-свободна роля зад централния нападател Рикардиньо.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

ЦСКА Левски

източник: Sofascore.com


На стадион „Васил Левски“ полицията бе отцепила две големи буферни зони между феновете на двата тима, но дори и зоните, отредени за привържениците, не бяха запълнени, като ниският интерес може да се обясни със слабото представяне и на двата тима през тази година. За разлика от дербито на 7 април, този път мачът не бе белязан от ексцесии по трибуните, като нямаше престрелка с ракети между агитките.

Левски стартира с опит за натиск и още във втората минута стигна до ъглов удар. Марин Петков го изпълни и центрира в наказатеното поле, където Хосе Кордоба успя да играе с глава, но прати кълбото високо над вратата.

ЦСКА отговори в шестата минута, когато Матиас Фаетон получи на левия фланг, след което проби навътре и шутира от дистанция, но неточно в аут.

Lap.bg
98 снимки

След спокойни няколко минути Левски тръгна в предни позиции и беше близо до откриването на резултата в 16-ата минута, когато удари греда. Топката беше центрирана отдясно в наказателното поле на ЦСКА, където Браян Кордоба отигра с глава, но тя стигна до Марин Петков, който отигра с глава за Джавад Ел Джемили. Испанецът пък овладя на гърди и стреля с десния крак от границата на пеналта, получи се неприятен рикошет, който заблуди вратаря Густаво Бусато, но кълбото се отби от лявата греда на стража.

По-малко от 60 секунди по-късно "сините" пропуснаха нова отлична възможност за попадение. Капитанът Вандерсон Цунами опита да намери Рикардиньо, но бе блокиран. Тибо Вион обаче сбърка с подаването си назад и буквално „подари“ кълбото на именно на Рикардиньо, който бе изпуснат от Браян Кордоба, а нападателят на „сините“ нанесе удар по земя отляво в наказателното поле към далечния ъгъл с левия крак, но покрай вратата на Бусато в аут.

Въпреки че Левски играше по-добре м тези моменти, ЦСКА беше този, който откри резултата в 25-ата минута. Джонатан Линдсет изведе отлично Сейни Санянг отляво в наказателното пол, който пък бе изпуснат от Фабио Лима- След това гамбиецът пусна остър пас на първа греда за Фернандо Каранга, който бе изправен от Хосе Кордоба. Намесата на панамеца обаче не беше най-добрата и кълбото се озова на левия крак на Скаршем, който изпревари Цунами и със силен удар от границата на малкия пеналт не остави шансове на вратаря Пламен Андреев за 1:0.

Символичните гости опитаха да отговорят в следващите секуди, когато Ел Джемили нанесе на два пъти удар от границата на наказателното поле, но и в двата случая бе блокиран.

ЦСКА имаше нов шанс за попадение в 28-ата минута. Хосе Кордоба не изчисти добре топка, а тя от главата на Патрик Мислович стигна до Скаршем, който я продължи за Линдсет. Норвежецът погледна към вратата и видя, че Пламен Андреев е излязъл и опит да стреля под гредата, като бе точен, но стражът на „сините“ успя да избие в корнер, от който не последва нищо интересно.

Натискът на „червените“ бързо даде нов резултат, когато домакините удвоиха преднината си в 35-ата минута. Играчите на ЦСКА организираха бърза контраатака, при която Цунами изпусна автора на първото попадение Скаршем, който получи дълга топка отдясно в наказателното поле. Норвежецът пък изчака добре и предостави кълбото на връхлитащия му сънародник Линдсет, който с едно докосване с десния крак шутира ниско по тревата и отбеляза в долния ляв ъгъл на Андреев – 2:0.

С оглед случващото се на терена, съвсем закономерно ЦСКА стигна и до трети гол още преди почивката. В последната минута от редовното време на първата част Фабио Лима допусна много груба грешка, след като беше пресиран от Сейни Санянг и се опита да върне топката назад към вратаря си Пламен Андреев, но вместо това буквално я подари на Кареасо. Колумбиецът премина лесно покрай младежкия национал и на празна врата покачи на 3:0. Това бе неговият втори гол във вратата на "сините" през този сезон, след като бе точен и през есента.

На почивката Николай Костов направи двойна промяна в състава си, пускайки на терена Евертон Бала и Патрик-Габриел Галчев, които замениха Фабио Лима и Кристиан Димитров.

Влезлият на почивката Евертон Бала шутира силно от дистанция още преди да е изтекла и минута игра от втората част и бе точен, но Бусато внимаваше и спаси.

„Сините“ продължиха да натискат в началото на второто полувреме и в 48-ата минута Джавад Ел Джемили пое топката и стреля, но бе блокиран. Секунди по-късно Цунами напредна и подаде отново на Ел Джемили, който, стреля, Бусато спаси, стигна се до добавка на Патрик Мислович, който шутира точно отдясно в наказателното поле, но отново бразилският страж се намеси. Веднага след това играта бе спряна заради това, че Марин Петков и Сейни Санянг сблъскаха главите си.

Доброта игра на готите продължи и в 55-ата минута създадоха още едно чисто положение. Влезлият преди малко Патрик-Габриел Галчев проби през центъра и направи двойно подаване с Рикардиньо, след което десният бранител намери Евертон Бала. Бразилецът влезе в наказателното поле, залъга вратаря Бусато и стреля, а Брадли Де Нойер, който влезе преди секунди, изчисти точно пред голлинията. При последвалия корнер Ел Джемили стреля директно, но Бусато изби.

Левски обаче върна едно попадение в 61-ата минута напълно заслужено. Вандерсон Цунами центрира великолепно от левия фланг към далечната греда, където Асими Фадига бе изпуснат от Де Нойер с елегантно докосване с десния крак засече топката в мрежата на Бусато за 3:1.

Само две минути по-късно ЦСКА си помисли, че си е върнал аванса от три гола. След центриране от корнер в наказателното поле на Левски, топката беше изчистена, но попадна на пътя на Матиас Фаетон, който шутира пред пеналтерията. Получи се обаче като подаване за Фернандо Каранга, който шутира и отбеляза във вратата на Андреев, но попадението не беше зачетено заради засада на бразилеца.

Последваха спокойни минути на терена до 78-ата, когато Тибо Вион центрира от свободен удар в близост до тъч линията, Андреев увисна и Амос Юга нанесе удар, но покрай вратата на „сините“.

Две минути след това Левски организира постепенна атака, която завърши с удар на Евертон, който бе неточен. В добавеното време Патрик-Габриел Галчев открадна топката и центрира, но Ел Джемили стреля леко в тялото на Бусато.

До края на двубоя "сините" не успяха да застрашат по някакъв сериозен начин вратата на Бусато, а ЦСКА удържа спокойно аванса си, за да запише втори пореден успех в голямото дерби.


FT  | ЦСКА – ЛЕВСКИ  3:1

1:0 Улаус Скаршем 25

2:0 Джонатан Линдсет 35'

3:0 Марселино Кареасо 45'

3:1 Асими Фадига 61'

efbet Лига, плейофи, Първа шестица, първи кръг

Главен съдия: Георги Кабаков, град Пловдив

ВАР: Радослав Гидженов, град Пловдив

Стадион: Национален стадион „Васил Левски“, град София


Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА (4-2-3-1): 1. Густаво Бусато – 15. Тибо Вион, 13. Браян Кордоба, Юрген Матай (к) ж.к., 3. Сейни Санянг ж.к. – 26. Марселино Кареасо ⚽, 21. Амос Юга – 7. Улаус Скаршем ⚽, 10. Джонатан Линдсет ⚽, 11. Матиас Фаетон – 9. Фернандо Каранга ж.к.

Резерви: 25. Димитър Евтимов (вр), 5. Брадли Де Нойер, 16. Георги Чорбаджийски, 30. Данило Асприля, 22. Енес Махмутович, 23. Илиан Антонов, 8. Станислав Шопов, 14. Тобиас Хайнц, 6. Християн Петров

Старши треньор: Стамен Белчев

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Пламен Андреев – 5. Келиан ван дер Каап, 50. Кристиан Димитров, 33. Хосе Кордоба ж.к., 6. Вандерсон Цунами (к) – 23. Патрик Мислович, 8. Карлос Охене – 7. Фабио Лима, 11. Джавад Ел Джемили ж.к., 88. Марин Петков – 9. Рикардиньо

Резерви: 13. Николай Михайлов (вр), 10. Асен Митков, 17. Евертон, 19. Билал Бари, 20. Асен Чандъров, 22. Патрик-Габриел Галчев, 24. Хоакин Фернандес, 97. Асими Фадига ⚽

Старши треньор: Николай Костов