Ратко Достанич е новият главен мениджър на детско-юношеската на Локомотив София. 64-годишният сърбин не е за първи път в България, през 2009 г. беше начело на първия отбор на Левски. Привличането му в "Надежда" беше обявено миналата седмица, а днес беше представен официално на пресконференция заедно с новия наставник на тима Антон Велков. Достанич разкри причината, която го е накарала да поеме школата на "червено-черните", както и целите, които иска да постигне.
"Обичам да работя с млади хора, да ги налагам във футбола. С президента и ръководителите на Локомотив София искаме да  направим дългосрочен план и именно това ме накара да дойда тук. Няма да станат бързо много нещата, но и двете страни ще покажем търпение. Искаме да изграждаме футболисти, които да са готови да играят в първия отбор, както и да вдигнем нивото на треньорите в школата. Точно това са моите задължения", започна Достанич. 
 
Според него малкото време, откакто е в "Надежда", не му позволява да прави каквито и да било изводи. 

"Все пак съм тук едва от една седмица. Не е достатъчно да се  добият впечатления, но знам какво искаме да променим. Най-важното е, че си имаме взаимно доверие с ръководството", допълни сърбинът.
 

Той подчерта огромното значение на връзката между школата и първия отбор. 

"Локомотив е голям отбор и като такъв е много важно да има връзка между първия тим и школата. Имам уверението, че ще се  инвестира в инфраструктура. В клуба има над 400 деца и  използването на базата в Требич значително подобрява условията. Невъзможно е да се работи за тактика на половин терен с отборите до 14, 16 или 18 години. И клубът полага много усилия за подобряване на условията за работа", поясни Достанич.

Бившият треньор на Левски разкри и какво му е направило най-голямо впечатление при първия разговор с президента на Локомотив София - Веселин Стоянов. 

"За първи път в кариерата ми видях хора, които занят какво искат и са готови да дадат време за това. По принцип се иска сега и веднага. А в Локомотив ще получим време - това за мен беше най-важно", добави той. 

Достанич ще работи в тясна връзка с новия наставник на първия отбор Антон Велков.

"Във всеки клуб отборите се съобразява с първия тим - затова трябва да има един модел на игра. Така е по-лесно за един млад футболист да премине в мъжкия футбол", завърши той.

подкрепя българския спорт