ФИФПро (Световният съюз на футболистите) разпространи специални мерки за предпазване от коронавируса за футболистите.

Асоциацията на българските футболисти като член на ФИФПро и организация, която се грижи за здравето на играчите, ги предлага на вниманието на всички футболисти и клубове от българското първенство.

Предвид нарастващия проблем с разпространението на коронавируса, считаме, че следните предпазни мерки са от съществено значение за футболистите:

  1. Не пийте от една и съща бутилка вода по време на игра или тренировка. Използвайте персонална бутилка вода и не обменяйте други предмети (кърпи, халати и т.н.) с други играчи.

  1. Избягвайте да ядете храна в съблекалнята.

  2. Съхранявайте личните си вещи и дрехи в чантата си и избягвайте да ги оставяте изложени в съблекалните или в общите кошове за пране.

  3. Изхвърляйте незабавно използваните носни кърпички или други материали като лепенки, бандажи и др. в кошчетата за отпадъци.

  4. Измивайте ръцете си старателно колкото е възможно по-често: измиването на ръцете и дезинфекцията са от съществено значение за предотвратяване на инфекции. Измивайте ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди и след това ги подсушете с кърпа за еднократна употреба. Ако не са налични сапун и вода, можете да използвате и дезинфектант за ръце на базата на 60% алкохол.

  5. Когато използвате общи тоалетни, не трябва да докосвате копчето за водата преди и след измиване на ръцете. Вместо това, използвайте кърпи за еднократна употреба, за да пуснете водата.

  6. Не докосвайте очите, носа или устата си с немити ръце.

  7. Покривайте устата и носа си с носна кърпичка, а не с ръка, ако трябва да се изкашляте или кихате.

  8. Играчите, които показват очевидни симптоми на респираторна инфекция и/или треска преди, по време или след тренировка, трябва незабавно да бъдат отделени от отбора и да се изолират ако е възможно, да информират лекаря на клуба, който след това, ако има индикации, да предприеме необходимите мерки, без да се ходи в болница. Ако симптомите се появят извън тренировка, играчът трябва да спре да се среща с играчите от отбора и, ако е възможно, да се изолира и да се свърже с личния си лекар по телефона, без да ходи в болница. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

  9. Информирайте играчите от отбора и служителите на клуба, ако сте имали контакт, личен или в рамките на семейството, с лица, които са се завърнали от рискови райони или са били поставени под карантина или са били тествани положително или ако сте били в рискова зона.

 

Конкретно за спорта считаме, че следното е от съществено значение за клубовете и Федерацията:

  1. Клубовете трябва да поставят автоматични дозатори с подходящи дезинфектанти и почистващи разтвори както в съблекалните, така и в тоалетните на клуба.

  2. Клубът трябва да гарантира, че маси, пейки, столове, закачалки, подове, подложки, дръжки, душове и тоалетни редовно се дезинфекцират с дезинфекционни разтвори на базата на белина или хлор, разтворители, 75% етанол, оцетна киселина или хлороформ.

  3. Клубът трябва да се погрижи да ограничи присъствието на хора в съблекалнята до няколко конкретни упълномощени лица, с цел ограничаване максимално на хората.

  4. Лигата и клубовете трябва да ограничат достъпа до полето за игра, доколкото е възможно, до персонала, който е крайно необходим за провеждане на тренировките или мача.

  5. Клубните лекари на професионалните отбори трябва да обърнат особено внимание на медицинската история, актуалното здравословно състояние и най-вече на премерването на температурата преди всяка тренировка преди всеки мач за целия персонал, техници и играчи. Лекарите на отбора трябва да гарантират и документират преди всеки мач и тренировка, че няма болни лица, които участват в мача или тренировките или са в контакт с отбора.

  6. Клубовете трябва да проверят предварително хигиенните условия на всички съблекални, включително съблекалните на отбора домакин, на стаята на реферите, както и помещението, подготвено за допинг тестове.

  7. Здравните служители на клубовете трябва активно да участват в организацията на пътуванията, като проверяват най-добрите логистични аспекти и предвиждат възможни защитни средства за превантивни цели, а също така трябва да се гарантира присъствието им през цялото пътуване.

  8. Клубовете трябва да гарантират, че здравният и медицинският персонал, лекарите и масажистите, които са в постоянен контакт с играчите, не работят едновременно и не извършват външни дейности, които могат да бъдат заразни.

  9. Препоръчително е да се избягва присъствието на медии в съблекалните по време на мачове или тренировки.