Димитър Бербатов и Стилиян Петров се срещнаха с част от софийските клубове преди предстоящия Конгрес на БФС. Канидатът за президент на футболната ни централа и Петров свикаха сбирката в столичния хотел „Милениум“, като тя започна в 17,30 часа.

Председателят на международния отдел на Левски Галина Костова дойде в хотел "Милениум" в София като представител на "сините" на срещата, организирана от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов. Припомняме, че през есента бившият нападател организира подобна сбирка на стадион "Българска армия", където обаче не се появи никой от "Герена".

Бербатов беше заедно със Стилиян Петров, Георги Градев, Борис Станков, Александър Станков, Петър Величков и мениджъра Николай Жейнов. Преди началото на срещата Стилиян Петров се поздрави приятелски с някогашния си съотборник на "Армията" Филип Филипов, който дойде в качеството му на изпълнителен директор на ЦСКА. Заедно с Фичо представители на "червените" бяха още финансовият директор Трифон Попов и Ива Уорън.

„БФС все още не е изготвил правила или по-точно днес се е събрало бюро, което е определило и взело някакви решения за конгреса. Все още никой не знае какви са взетите такива. За да могат клубовете да излъчат своите делегати за конгреса, трябва да има време. Ако утре се обявят решенията, то времето е кратко – едва три дни. Трябва да се излъчи УС от клубовете, след което да се определи кандидат и да се изпрати до БФС до 2-и март. Това може да се избегне. БФС може и да приеме тези форми за излъчване на делегат със задна дата, затова използвам тази трибуна да призова министъра на спорта да направи проверка на БФС и дали документите за делегати са подадени в срок“, започна Бербатов.

38 снимки

„Подписката е в съда и е внесена. Ако БФС нямаше желание да направи Конгрес, съдът щеше да го свика. Тъй като централата използваше натиск по определен начин и го приложи към определени клубове, те взеха няколко контрадекларации. Съдията по делото ги е разгледал и е върнал две заради грешки. Всеки лично трябва да бъде уведомен. Докато стане това, всичко е в изчаквателен период. Докато се случи това, съдийката може да вземе решение. Защото, ако този Конгрес бъде опорочен, съдията може да назначи друг. Събрани са 1/3 от подписите. Трябва да се направи мандатност, намаляване на изпълкома от 15 на 9 човека. Разбирам, че от конгрес на конгрес и на клубове, журналисти омръзва, но това са важни неща. Казвам отговорно – докато не се проведе конгрес по правилен и честен начин – отказване няма. Това да го знаят всички“, продължи Бербатов.

„Готвим се за всякакви варианти, дадох пример със съда. Опитваме да предотвратим и да сме готови за него. Винаги може да има мини и неща, които не сме взели под внимание. Учим се от грешките си, надграждаме, но защо трябва да се стига дотам? Води се до други тактики сега, вместо да се мисли за документите, подаванията и декларациите. Някои клубове могат да бъдат изключени от БФС, защото не са платили членския си внос и да не бъдат допуснати. Това се случва двадесет и малко дни преди Конгреса. Действа се бързо, за да може да се обжалва конгреса. Обърква ни всички нас. Всички законни основания изтекоха да се отмени изборността на конгреса. Ще бъде незаконно. Ние спечелихме последният конгрес. Ние не загубихме. Конгресът свърши така, както свърши. Истината е такава и аз се опитвам да я споделя. Вярвам в екипа ми, защото аз следвам тях“, каза още бившият футболист на ЦСКА, Байер Леверкузен, Тотнъм Хотспър и Манчестър Юнайтед.

БГНЕС
30 снимки

„Уча се и аз да бъда лидер в процеса, винаги съм бил вярващ във възможностите си. Приоритет №1 е ДЮШ. Имам сантимент и ще искаме да градим нещо, за което ще се гордеем. Няма да е лесно, но сме се заели с тази задача. С идеите, които имаме и трупаме, мисля, че можем да надградим доста. Свързали сме се с всички клубове в София и София-област. Срещата преди беше на „Българска армия“, но не ни допуснаха на Националния стадион. Сега съм с костюм, преди бях с тениска – и аз надграждам. Важното е, че сега искаме да кажем на отборите новости, които ще им харесат“, завърши изказването пред медиите си Димитър Бербатов.

Стилиян Петров пък каза: 

„Винаги съм бил активен. Когато поех инициативата да се включа при Бербатов, направих анализ на това какво мога да дам. Времето е малко за обиколка из страната, но той иска да обиколим всяка една точка у нас – всеки клуб, всеки фен, всеки кмет. Българският футбол не говори за промяна – липсва диалога. Бербатов иска да надгражда, а не да започва от самото начало. Минавам през много клубове и деца в момента. Децата не вярват вече в процеса, а това е пагубно, защото футболът е за масова употреба. Явно ценностите обаче не са на първа линия. Без развитието на юношеския футбол, не можем да създадем и продукт. Най-хубавото нещо е, че хората споделят и имат друга нагласа за Конгреса. Те видяха идеите ни, които ще подкрепят и професионалния и аматьорския футбол. Всички хора трябва да работят заедно, защото иначе няма да успеем, който и да е начело“. 

„Бербатов не изисква от нас само да се подготвяме за Конгреса. Той акцентира върху 10 проекта, които ще се стартират още при встъпването му в длъжност. Вече е договорено. Навсякъде по света държавата е най-важният партньор в развитието на футбола. БФС и другите спортове трябва да имат партньорство с държавата. Трябва да се търси комуникация“. 

„Всеки може да картотекира колкото иска чужденци, но само трима извън ЕС може да играят едновременно. За всеки следващ ще има такса „Лукс“, която се разпределя из цялата футболна пирамида.

„Преди да влезем в битката, вече знаехме къде са проблемите на клубовете. Само с разговори с тези клубове може да подобрим нещата. Методиката е изградена, за да се вписва в нуждите на българския футбол. Затова обикаляме из цяла България, за да представим нашата програма“.