Председателят на Лицензионната комисия към БФС Красин Кръстев изрази съмнение, че някои от футболните клубове от А и Б група, може би няма да могат да започнат пролетния полусезон. Ако пък го започнат ще стигнат донякъде и ще приключат с участието си.

Кръстев говори след двудневния семинар по повод лицензирането на професионалните футболни клубове организиран от БФС. „Това може би беше един от най-ползотворните семинари провеждани тук. Опасенията на колегите от футболните клубове са основно около тяхното съществуване”, каза шефът на лицензионната комисия.

Испанецът Пабло Родригес, който е представител на Европейската футболна централа изнесе лекция на тема "Новите моменти във финансовите критерии за лицензиране и последващ финансов мониторинг". Основната му задача бе да обясни на нашите, опасността клубове да не участват в евротурнирите, ако завършат финансовата година на загуба.

Според Красин Кръстев дори и представителите на УЕФА, не са наясно какви ще са санкциите за клубовете, които завършват финансовата година на загуба – дали това ще е спиране на пари от наградни фондове или ще бъде забрана за трансфери.

Комисията свързана с финансовите критерии и последващ финансов мониторинг все още не е окончателно формирана. Хората, които ще влизат в нея нямат нищо общо с футболните клубове, нито с УЕФА. Те са политици, бизнесмени и експерти. Това са уважавани европейски специалисти, които ще вземат решения по казуси свързани само с участници в евротурнирите.

Философията на УЕФА и БФС са тези критерии да се прилагат към отборите участници в евротурнирите, но от догодина най-вероятно ще важат и за всички участници в А група.

Според Кръстев, много от критериите, които в момента ощетяват клубовете не са приумица на европейската футболна централа, а изискване на самите клубове. „В един момент здравият разум надделява, над непрестатнните искания за повече финанси. Футболът не върви на добро ако няма контрол и финансова дисциплина”, завърши председателят на лицензионната комисия.