Футболът отново показа, че може  да служи като универсален език на мира и правата на човека независимо от пол, възраст, произход, религия и положение в обществото, както и да надхвърля различията в убежденията на хората. Каузата на футболния турнир Ambassadors’ League 2018, който се проведе на Националната футболна база "Бояна" под патронажа на министъра на външните работи Екатерина Захариева бе отбелязването на 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Инициативата даде старт и на ново дългосрочно партньорство между Българския футболен съюз и Дружеството за ООН в България. Двете организации сключиха Споразумение за  сътрудничество, като подписите си под контракта сложиха заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев и заместник-председателят на Дружеството за ООН в България проф. Петранка Филева. Партньорството се основава на  Цел 3 „Добро здраве“, Цел  16 „Мир и справедливост“ и Цел 17 „Партньорство за устойчиво развитие“ от Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие на света, както и популяризиране на спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите.

„Сигурен съм, че от това сътрудничество ще произлязат доста полезни резултати не само за българското общество, но и в европейски контекст, а защо не и в световен“, заяви Павел Колев.

Заместник-изпълнителният директор на БФС изтъкна, че футболът винаги е бил игра, която обединява хората.

„В този смисъл е добре ние като федерация и Дружеството за ООН в България да си сътрудничим, за да се опитаме, ако не да разрешим, то поне да облекчим редица социални проблеми“, добави той, като подчерта, че двете организации споделят общи ценности и това е причината да започнат дългосрочно партньорство за години напред.

„Чрез това партньорство ние ще можем да осъществяваме много инициативи свързани със спорта за социално развитие“, заяви заместник-председателят на Дружеството за ООН в България Петранка Филева. Тя подчерта, че в лицето на Българския футболен съюз организацията е открила съмишленик в усилията си за справянето с редица социални проблеми като намаляване на отпадащите от училище деца, за повече толерантност сред подрастващите и въобще за един по-добър и справедлив свят, чрез най-популярната игра. „Двете организации ще се стремят и да популяризират спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите“, бе категорична Петранка Филева.

По време на церемонията бе прочетен и официален поздравителен адрес от министъра на външните работи Екатерина Захариева, чрез който тя приветства инициативата и поздрави Дружеството за ООН в България и БФС за партньорството. В него тя подчертава, че през последните години все по-ясно се осъзнава ролята на спорта като средство за популяризиране на ключови ценности като толерантността и взаимното разбирателство, които могат да сближават хората и държавите. „В сложната геополитическа обстановка спортът действително преодолява различията. Скорошен пример за това беше Олимпиадата в Пьонгчан, където делегациите на Северна и Южна Корея се обединиха под един флаг“, изтъква в писмото си първият дипломат на България.

Седем отбора взеха участие в тазгодишното издание на турнира, сред които дипломатическите мисии на Република Турция, Ислямска република Иран, Република Судан, Украйна, както и отбор на Министерството на външните работи и формациите на неправителствените организации Студентската организация за изследване на международните отношения (САИМО) и Дружеството за ООН в България. Представителите на Република Турция завоюваха трофея за втора поредна година, като също така грабнаха повечето от индивидуалните призове. Почетната стълбица бе допълнена от съставите на САИМО и Иран.