БФС наказа ЦСКА след мача с Локомотив Мездра с лишаване от домакинство за три мача и служебна загуба с 0:4.

Какво обаче отсъжда УЕФА, когато агитката именно на гостуващия отбор прояви агресивно държание и предизвика безредици по трибуните или възпрепятства нормалното протичане на футболната среща от европейските клубни турнири? Ето и няколко такива случая от последните години…


През 2006 година Фейенорд гостува във Франция на Нанси. Двубоят е очакван със засилени мерки за сигурност заради близостта на Ротердам до френския град и очаквания голям наплив на фенове от Холандия. Въпреки солидната охрана, добре известните привърженици от Ротердам успяват да съборят оградите на своя сектор и да предизвикат масово меле. Полицията използва сълзотворен газ, за да овладее ситуацията, а мачът с големи усилия е доигран след 30-минутно прекъсване. Извън стадиона холандците също се проявяват и предизвикват безредици. Това е рецидив и Фейенорд е изваден от евротурните.

 

През лятото на 2007 година Легия Варшава гостува на литовския Ветра в двубой от турнира Интертото. Привържениците на полския тим започнат да хвърлят предмети по терена по време на двубоя. Вследствие на изстъпленията се стигна до прекратяване на мача на почивката при резултат 2:0 в полза на домакините. Заради инцидента литовската полиция арестува над 100 фенове от Варшава. УЕФА наложи служебна победа с 3:0 на Ветра и изхвърли Легия от евротурнирите.



През есента на 2007 година Партизан Белград гостува на босненския Жрински Мостар в среща от Купата на УЕФА. Двубоят завърши, а сърбите победиха с категорично 6:1. Дошлите от Белград фенове обаче предизвикаха невероятен хаос по трибуните на стадиона в Херцеговина, като поведението им вероятно е провокирано от спомените за войната в бивша Югославия. В резултата на изстъпленията на привържениците. Партизан бе изхвърлен за една година от евротурнирите, а тимът на Жрински бе класиран за следващия кръг, въпреки че на терена бе разгромен и в двете срещи.

 

Най-пресният подобен пример е само отпреди месец. На 18 февруари Атлетик Билбао приема Андерлехт в среща от Лига Европа. Двубоят завършва при равенство 1:1, а след края на мача феновете от Белгия правят грешката да провокират привържениците на баските. Следва масов бой на терена на Сан Мамес. Може би заради факта, че вината за сбиването на игралното поле е донякъде поделена и меле се случва след края на двубоя и е сравнително краткотрайно, УЕФА не налага тежки санкции на двата тима.