Предсезонната контрола между отборите на Го Ахед Йигълс и гранда Аякс бе прекъсната в 34 минута, след като по трибуните на две-три места имаше здрави мелета.

Всичко започна от спречкване между фен на домакините и привърженик на Аякс. Няколко юмручни схватки между тях двамата наложи бърза намеса на стюардите, следящи за реда на стадиона. При опита да бъде изведен навън фенът на „орлите”, неговите колеги от агитката на втородивизонния тим масово тръгнаха да го спасяват. Това моментално се превърна в масова битка. Включиха се поне 100 зрители и около 30 охранители.

Част от боя се прехвърли в единия край на терена, което принуди рефера на мига да прекрати мача и да поведе двата тима в съблекалните. Малко преди това централният нападател на Аякс Хунтелаар бе вкарал гол за тима от Амстердам. Това допълнително вбеси изпълнилата до краен предел стадион в Девентер публика. След малко се появи и шефът на полицията, довел със себе си сериозно полицейско подкрепление.

Играчите на Аякс, сред които всичките му звезди като Едгар Давидс, Уесли Снайдер, Яп Стам и голмайсторът Хунтелаар взеха решение да се качат в клубния си автобус и да не се връщат на терена, за да не предизвикат нови прояви на насилие.

Това е пореден случай през това лято, когато мач се прекъсва по подобни негативни причини. Преди дни мачът от турнира за купата на УЕФА между Зрински /Босна и Херцеговина/ и Партизан бе прекратен, докато се успокоят страстите на трибуните.

Преди две седмици пък имаше запалянсковско насилие и на двубоя от турнира Интертото между Ветра и Легия/Варшава/, предизвикано от пияни полски фенове.