След скандалните разкрития, които белоруската медия Пресбол направи преди няколко седмици, свързани с опит да уговоряне на резултата от мача Рома - ЦСКА, отзвукът в българските медии се оказа най-голям. Поне така твърдят в същото това издание. Журналистите в него обаче не си поплюват да посочат и детайли от нашата футболна действителност, като припомнят, че в България се е случвало шефове и собственици на клубове да бъдат убивани публично.

В информацията, поместена в Пресбол, се твърди, че никой в страната ни не се е учудил или удивил от разразилия се скандал. „В България ръководителите на футбола понякога ги убиват”, пише още в статията.

На 17 ноември, в медията се появи информация, според която белоруски тото-мафиоти правят опити да повлияят на мача от Лига Европа между Рома и ЦСКА.

„Бях шокиран, при това заради отсъствието на каквато и да било реакция. От тенис-средите никой не се е обърнал към нас, никой не ни се обади. Що се касае до футболната тема, материалите ни намериха жив отклик в българската преса. Разбираемо за мен е мълчанието на нашата федерация, след като последните материали не касаят белоруския футбол. За разследване в европейски мащаб има УЕФА”, коментира главният редактор на Пресбол Владимир Бережков.

„УЕФА прави нещата както трябва. Мисля, че настоящите разследвания могат да допринесат за сериозни наказания”, добави още той.

В информацията се посочва още, че в щабквартирата на УЕФА вече се е провела среща, на която са присъствали представители на 9 футболни асоциации, чиито мачове са заподозрени в уговорки. Сред тях няма български такъв, поне според материалите на Пресбол, но фигурира Металург Донецк на Велизар Димитров и Николай Костов.