Главният редактор на белоруското издание „Пресбол” даде специално интервю за Спортно шоу Гонг по повод появилите се съмнения за уреждане на двубоя от турнира Лига Европа между Рома и ЦСКА, загубен от българския тим с 0:2.

Вчера авторитетният сайт публикува аудиозапис, в който се говори за уреждане на въпросния двубой. Според главния редактор на „Пресбол” Владимир Бережков случаят е идентичен с Казанската афера преди вечното дерби между Левски и ЦСКА.

Ето какво сподели Бережков за Спортно шоу Гонг:

„Разполагаме с два записа. Единият не касае България, тъй като става дума за тенис турнир на АТП. Бивш тенисист се опитва да уговори настояща тенисистка от Беларус да загуби мача си в Ташкент. Сигурни сме за автентичността на двата записа. Направили сме гласова идентификация преди да ги публикуваме в нашия сайт. Бъдете сигурни в това. В разговора за тениса участват двама души, които са известни."

"Във футболния разговор участват трима души. Двамата са с имена Серьожа и Вася. Третият, който е с грузински акцент не е идентифициран като конкретна личност и затова в материала на нашата агенция е обозначен като „Х”. Когато слушахме записите в редакцията коментирахме, че това е гласът на Сергей Гуренко, бивш играч на Рома. Според мен третият човек е, човек който работи за въпросния Артур, който ви е познат и на вас. Всичко е направено по поръчка на Артур."

"Преди години имаше подобен прецедент при нас. Публикувахме преди време разговор между двама вратари. Единия беше бивш, а другия беше настоящият на Беларус. Там се говореше за уговаряне на европейката квалификация Чехия –Беларус. Чехия трябваше да победи с два гола разлика - 3:1 и в крайна сметка това се получи. Повече от месец никой не се интересуваше, а впоследствие властите поискаха тези записи. След множество експертизи се доказа, че всичко това е истина."

"Относно случая с мача между България и Беларус преди време, мога да кажа, че тогава информацията не беше наша. Просто препечатахме информациите от румънската преса. Случаят е коренно различен от този в момента."

"Сергей Гуренко отказа да коментира каквото и да било по тази тема. Нито потвърди, нито отрече. Засега няма търсене на информация от страна на УЕФА и Италия. Единствено преди вас ми звъняха двама журналисти от България."

Ще следим събитията, които се случват в България и УЕФА. Знаем, че българските журналисти са повече информирани от нас. Знаем за Казанската афера. Почеркът на случаите е идентичен.

"Наглост е да се търси точно Тоти. Същото беше в случая с четиримата футболисти от Левски – абсурдно е да ходят където и да било само след едно телефонно обаждане. Аз обаче не познавам въпросния Артур."