Българският национален отбор по баскетбол излиза днес за втория си мач от Евробаскет 2009. Снощи нашият тим отстъпи на домакина Полша с 12 точки, но ще има шанс за нещо повече срещу Турция тази вечер от 22.15 българско време. Освен първи успех на шампионата, българският отбор ще търси и реванш от турците за загубата на Европейското през 2005 година. Тогава, отново във втори мач от груповата фаза отстъпихме след продължение, но сега всички в нашия щаб искат да си върнат за нещастното поражение.

Преди четири години една тройка на настоящата най-голяма турска звезда Хидиует Тюркоглу ни лиши от победата, но днес крилото на Орландо Меджик вече няма до себе си Ибрахим Кутулай и Мирсад Тюркчан, което прави шансовете на българите да изглеждат малко по-реални. Най-добрите за нашия отбор в онзи 17 септември – Филип Виденов, Тодор Стойков и Бойко Младенов пък отново са в състава и са жадни за реванш.

В лагера на България от вчера се обсъжда и темата с един кош на Филип Виденов, който не бе отчетен в резултата. Макар крайният изход на двубоя с Полша да не бе решен само от две точки, въпросът се разискван надълго и на широко от родните баскетболисти и журналисти. Контестация обаче не бе подадена, и така дори пропускът да е факт, вече няма значение.

След снощната загуба на Литва от Турция във втория мач от нашата група, ситуацията може да се заплете сериозно в последния ден от първата фаза, в който ние излизаме срещу литовците.

Да мислят от мач за мач обаче е най-важното за българските баскетболисти. Или както капитанът Тодор Стойков отсече след двубоя с Полша – срещу Турция излизаме „като на война”.