Сърбия прекърши Чехия и стигна до полуфиналите на Евробаскет 2015.

Сърбите се наложиха с 89:75, като убедителният резултат се получи чак в края на двубоя.

На полуфинал те очакват победителя от двойката Италия-Литва.

Изненадващ герой за Сърбия стана Зоран Ерцег, който наниза 20 точки. Звездите на чехите Ян Весели и Томаш Саторански отново изиграха страхотни минути, но не стигнаха за чудото.

Първата четвъртина бе много равностойна, като за кратко дори Чехия имаше по-солидна преднина. Началните 10 минути завършиха при 21:21, но във втория период се развихри именно Ерцег, който наниза 11 точки само в тази част, и обърна хода на събитията в полза на Сърбия.

Баскетболистите на Саша Джорджевич поведоха със шест точки, но до почивката не успяха да ги запазят, и на полувремето двата тима се оттеглиха при 45:42.

Неманя Биелица се разигра след почивката, за да поддържа преднината на Сърбия, но Томаш Саторански правеше чудеса от храброст, за да държи Чехия в мача. Гардът дори завърши със забивка в края на третата част, а Ян Весели я приключи при 67:63, и само четири точки пасив за тима им.

Най-силната част за Сърбия обаче се оказа последната, в която те удържаха Чехия само до 12 точки.

Чехите нямаха кош от игра три минути и половина, за които разликата стана двуцифрена, и оттам повече сърбите не погледнаха назад.

Освен 20-те точки на Ерцег, 16 добави Мирослав Радулица, а гросмайсторски 14 асистенции и 12 точки записа Милош Теодосич.

23 точки и 10 борби за Чехия отчете Ян Весели, а Саторански приключи с 20 точки.