Отборът на Франция очаквано оглави класирането в група А на Европейското първенство по баскетбол за 2015-а година след края на първата фаза. Французите трябваше да се справят с Финландия с продължение на старта, но пък не допуснаха поражение в петте си мача. Израел приключи на второ място с актив 3/2, въпреки драматичното поражение, също с продължение, от Босна и Херцеговина. Поляците и финландците заеха трето и четвърто място, съответно с актив 3/2 и 2/3. Русия и Босна отпаднаха още в първата фаза, като и двата състава записаха едва по една победа в групите.

В последните срещи:

Финландия – Полша 65:78

Босна и Херцеговина – Русия 61:81

Израел – Франция 61:86

ОСМИНАФИНАЛНИТЕ ДВОЙКИ И ПРОГРАМА

Желязната група В също оправда прогнозите за жестока битка за местата, които дават виза за осминафиналите. Сърбия демонстрира чудесна форма и продължава напред с пет победи от пет мача. Испания допусна някои колебания, включително поражения от Сърбия и Италия, но в решителния мач надви Германия и реално изхвърли Дирк Новицки и компания от Топ 16. Испанците завършиха втори с актив 3/2, а Италия – на трета позизия също с актив 3/2. Турция пречупи Исландия в последния си двубой с продължение и също с актив 3/2 остана на четвъртото място в крайното класиране, но също с място на осминафиналите.

Германия остана зад борда с едва една победа от пет мача, записана на старта срещу Исландия. Немците обаче претърпяха няколко сърцераздирателни момента в група В и могат да съжаляват много за пропуснатите шансове. Исландците пък си заминават с пет загуби от пет мача.

В последните срещи:

Сърбия – Италия 101:82

Германия – Испания 76:77

Турция – Исландия 111:102

източник: БГНЕС

В група С Гърция се справи с всичките си конкуренти и завърши като лидер с 5 от 5. Хърватия и Словения се наредиха съответно втори и трети с по три успеха и две поражения, а последния влак хвана съставът на Грузия, като четвърти в подреждането. Хърватите бяха домакини в Загреб, но в последния си мач паднаха от грузинците. Македония и Холандия взеха само по една победа и ще се задоволят с участието до тук на Европейското първенство.

В последните срещи:

Словения – Македония 62:51

Грузия – Хърватия 71:58

Гърция – Холандия 68:65

източник: БГНЕС

Група D също предложи сериозна доза интрига, като Литва все пак приключи начело, въпреки допуснатото поражение от Белгия. С актив 4/1 литовците отиват на осминафинал, както и Латвия, Чехия и Белгия – всички с актив от три победи и две загуби. Литовците трябваше да минат пред продължение, за да надвия Чехия в последния си двубой в групата. Естония и Украйна – с по една победа от петте си мача ще се приберат у дома.

В последните срещи:

Украйна – Белгия 71:79

Латвия – Естония 75:64

Чехия – Литва 81:85