Един от най-успешните руски баскетболисти в последните 10 години Андрей Кириленко беше избран за президент на Руската федерация по баскетбол. 34-годишният Кириленко беше избран с явно гласуване, единодушно от всичките 215 членове, които бяха на събранието.

Промените във федерацията бяха необходими, заради санкциите от страна на ФИБА и заплахата страната да не участва на предстоящото Европейско първенство.

Андрей Кириленко обяви в края на юни приключването на състезателната си кариера.

Трябва два се отбележи, че бившият състезател на Юта, Бруклин Нетс и Минесота беше единствен кандидат за поста. По-рано смяташе да опита шансовете си и изпълнителния директор на федерацията Дмитрий Домани, който обаче се отказа.

Самият Кириленко заяви, че не вижда нищо лошо в това, че е останал без конкуренция и смята, че всеки може да гласува и против, ако смята за необходимо.

"Искам да концентрирам около себе си всички баскетболни сили в страната, да преодолеем кризата на доверие. Надявам се, че заедно ще направим една голяма крачка напред и ще изчистим бъркотията. 

"И ви благодаря за доверието. Надявам се, че заедно ще върнем загубените позиции на руския баскетбол, каза още новоизбраният президент. 

Управителният съвет на федерацияа е от 15 човека, сред които Виктор Хряпа, Александър Новожилов, Наталия Галкина. /БТА

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!