Олимпиакос вълнува феновете у нас заради изявите на Александър Везенков, а драматичните спорове с вечния съперник Панатинайкос винаги са в центъра на вниманието в европейския баскетбол. Затова поглеждаме към състоянието на двата отбора и какви са последните драми в южната ни съседка. ПАО отиват към плейофите на Евролигата и титла в местното първенство, а Олимпиакос към все по-задълбочаваща се криза. Как се стигна до всичко това е най-любопитният въпрос в момента.

Олимпиакос започнаха много обещаващо новия сезон. Замениха дългогодишния им треньор Йоанис Сферопулос с Дейвид Блат. Последният спечели Еврокупа с Дарушафака в предишния сезон, натрупа страхотен опит в НБА преди това и традиционно е определян за един от най-добрите специалисти на Стария континент. Съблекалнята беше освежена, като бяха привлечени няколко нови имена. Аксел Тупан дойде от Жалгирис, които стигнаха до исторически Final Four, като от 34 мача започваше като титуляр в 21 от тях. Янис Тима дойде от Баскония, при които бе титуляр в 27 от 33 срещи и също имаше страхотен сезон. Найджъл Уилямс-Гос дойде след 10 мача с Партизан и средно по 20 КПД на мач. В групата бяха Зак Лидей, който игра в лятната лига на НБА през 2018-та и Саша Везенков, който бе селектиран от Бруклин Нетс в драфта през 2017-та. Бе подписан и много силен спонсорски договор със световноизвестна компания за залози.

На теория Олимпиакос трябваше да са твърдо в борбата за четвъртото място. След 19-ия мач през редовния сезон те бяха на пето място в класирането и на това място завършваха в 11 поредни кръга. Всички техни опоненти ги определяха като най-опасния съперник за плейофите. До 27-ия кръг обаче се сринаха до 8-то място и в последните 3 останаха извън местата, даващи право за продължаване напред. Кризата започна около прословутия полуфинал за Купата на Гърция, където Олимпиакос отказаха да се завърнат за второто полувреме за мача си срещу ПАО заради противоречиви съдийски решения. Какво се случва след това?

Олимпиакос получиха наказание в местното първенство и обещаха, че никога повече няма да застанат срещу вечния си съперник, ако съдиите са гърци. Няколко седмици по-късно бе дербито в местното първенство, което следваше да се ръководи от местни съдии. Олимпиакос отказаха да се явят и получиха още едно наказание. Тогава заплашиха, че ще отидат да играят в Адриатическа лига и едва след това се направи опит за сдобряване на двете страни. Разговорите с ABA liga бяха осъществени, но трудно можеше да се реализират за кратък период от време. А и след като ПАО разбраха за това, те също подават заявка за ABA.

Министърът на спорта на Гърция Йоргос Василядис се опита да бъде медиатор между шефа на ПАО Димитрис Янакопулос и шефовете на Олимпиакос братята Агелопулос. Янакопулос обаче, който е известен като олицетворението на героя на Оливър Стоун - Тони Монтана, напуска срещата, обявявайки, че тя е несериозна, тъй като министърът на спорта е отявлен фен на врага. Другата страна обаче казва, че Янакопулос е наплюл в лицето вицепрезидента на тима Йоргос Скиндиляс. След това шефът на ПАО търси саморазправа на паркинга пред сградата и цялата тази сапунена опера се излъчва на живо в Instagram.

В крайна сметка - Олимпиакос загубиха мача за Купата, загубиха мача за първенството, пропаднаха от 5-то до 9-то място, а ПАО спечелиха Купата на страната, първи са в първенството и от 12-ти в 22-рия кръг на Евролигата завършиха 6-ти в последния 30-ти и продължават напред в серия срещу Реал Мадрид. Когато Олимпиакос изглеждаха непобедими и когато буквално смазаха ПАО в Евролигата в 16-ия кръг на 4 януари, никой не можеше да предположи, че събитията ще се променят толкова драматично за по-малко от 3 месеца.

От Олимпиакос вече напуснаха Аксел Тупан и Брианте Уебър и в последния мач срещу ПАОК, Блат можеше да използва само 8 от основните си състезатели, защото Янис Стрелниекс и Василис Спанулис са контузени, а Уилямс-Гос се прибра до Щатите за панахида на баба му. Принтезис се контузи рано и така Везенков получи 38 мин. време на паркета, в което завърши с 15 т., 14 б. и 29 КПД. Милутинов бе единственият с по-голям коефициент на полезност - 32.

В цялата тази обстановка, когато се спекулира и за финансови проблеми в клуба, всъщност родният ни национал блести. Това е тази луда, луда Гърция.