Феноменът в бягането Юсеин Болт спечели второ злато в Пекин и то с втори световен рекорд. Атлетът от Ямайка триумфира на 200 метра с невероятните 19.30 секунди, с което подобри с 2 стотни миналото най-добро постижение, поставено от Майкъл Джонсън в Атланта през 1996 година.

Това бе един от най-силните световни рекорди в историята на леката атлетика и специалистите смятаха, че няма да бъде подобрен поне още 20 години.

Не така смяташе обаче Болт, който се изстреля като ракета и без проблеми завърши с над половин секунда пред Чуранди Мартина от Холандски Антили. Мартина спря хронометрите на 19.82 секунди, следван от бившия олимпийски шампион Шон Крауфорд с 19.96.

Сънародникът на Крауфорд Уолтър Дикс остана четвърти с 19.98 секунди, а третия американец в бягането Уолъс Спиърмън бе дисквалифициран, след като стъпи в друг коридор.

Пети завърши Брайън Дзингай (20.22), шести Кристиан Малкълм (20.40), а седми остана Ким Колинс (20.59).

Преди два дни Болт спечели и златото на 100 метра с нов световен рекорд от 9.69 секунди.

Така той дава заявка да се превърне в най-успешния спринтьор за всички времена. До края на Олимпийските игри Болт ще бяга и в щафетата на 4 по 100 метра, където Ямайка има голям шанс за златото.