Важни документи около инцидента в Хилзбъро бяха разкрити днес, а премиер-министърът на Великобритания Дейвид Камерън направи специално обръщение към нацията, в което се извини за „несправедливостта, която бе оставена без поправка толкова дълго“.

От документите, разкрити на обществеността, става ясно, че не феновете са причинили смъртта на 96 от своите, а действията на полицията са били не само неправомерни, но след това властите са направили всичко възможно да покрият истината.

Полицията и бърза помощ са направили „усърдни опити“ да прехвърлят вината за кошмарните събития на невинни фенове.

Независима комисия разследва хиляди документи около най-голямата драма в спортната история на Британия.

Дейвид Камерън отправи искрени извинения към семействата на 96-те загинали, като бе категоричен в речта си в Парламента, че от доклада на комисията става ясно, че „феновете на Ливърпул не са били причина за трагедията“.

Истината за Хилзбъро: Феновете са невинни, полицията замазала своята вина

източник: Reuters

Главният прокурор Доминик Грийв ще прочете доклада веднага, за да бъде решено дали случаят да бъде пратен към Върховния съд, като старото опорочено дело да бъде заменено от ново. Съдът трябва да вземе финално решение.

Семействата, загубили свои близки в Хилзбъро, са претърпели „двойна несправедливост“, първо с „провала на държавата да защити техните близки, и дългото чакана на истината“, както и в опитите да бъдат опорочени имената на загиналите, като се насади мнение, че „те някакси сами да причинили смъртта си“, казва Камерън в речта си.

96 фена на Ливърпул загинаха при срутване на трибуна на стадиона на Шефийлд Уензди Хилзбъро на 15 април 1989 година, където техният отбор играеше полуфинал за ФА Къп срещу Нотингам Форест.

Показаните днес документи сочат ясно, че е имало ясни операционни грешки при реакцията на властите и бърза помощ, както и в последвалите опити да бъде прехвърлена вината върху феновете. Дейталният доклад на комисията показва колко уязвими са жертвите, оцелелите, и техните семейства, когато се компрометира прозрачността и отговорността.

450 хиляди страници документи показват, че насаденото чувство за вина във феновете, заради „доказателствата“ тогава за наличие на хулиганство, е абсолютно безпочвено.

Истината за Хилзбъро: Феновете са невинни, полицията замазала своята вина

източник: Reuters