Коя е темата, която се дискутира след оспорван мач? Играта на съперниците ли? Естествено, че не. Съдийството! И тук изобщо не става дума само дали има дузпи или не за ЦСКА срещу Левски. Даже не става дума за България. Това е само частен случай. Един от многото в света на футбола.

Да не би Сър Алекс и Манчини да не се сджафкаха край тъчлинията именно заради съдията? Да не би Реал и Барса да не си разменят любезности, кога лично, кога чрез приближени медии, отново най-вече заради болната тема?

Съдийството е световната футболна язва. Лошото е, че лекарите не желаят да я лекуват. Измиват си ръцете, че била нелечима болест. Не е вярно!

ФИФА, УЕФА, Бордът по правилата, изобщо всички отговорни фактори във футбола протакат, правят се на разсеяни, обещават и не изпълняват, когато става дума за съдийството. Първото и най-важно нещо, което задължително трябва да бъде направено, е въвеждането на технологиите. Не може в 21 век футболното съдийство да си стои в каменната ера, а в спортове като тениса, хокея на лед и други отдавна да се осланят на техниката. Повторенията на спорните ситуации осигуряват честност в решенията на реферите.

И още, извън технологиите. В ръцете на арбитрите в последните години беше съсредоточена прекалено много власт с благовидното обяснение „съдийска преценка“. Сега те преценяват дали играта с ръка е умишлена или не, те казват пасивната засада влияе ли на играта или не, но всичко това е субективно, няма ясни критерии. Едно време имаше засади, сега има пасивни и „активни“ такива. За игра с ръка в пеналта се даваше дузпа. Сега се преценява дали тя е умишлена.

А пък и какво е умишлена игра с ръка? Какво е и естественото разположение на ръцете? Да не би защитникът на Байерн при дузпата за Реал да е бил в неестествено положение, когато топката го удари по ръката? Направи шпагат и падна, а всеки падащ човек ползва ръката си за опора, без да иска непременно да спре топката с нея. Просто един актуален пример...

С цялото си действие и по-скоро бездействие по съдийската тема ФИФА, ФАФА и ФУФА зорлем карат хората да си мислят, че по този начин босовете на футбола протягат мафиотска ръка към него. И нека изобщо не ни излизат с аргумента, че без споровете около съдийството Царят ще стане по-малко популярен. Нищо подобно. Само ще се спестят много несправедливости, скандали, нерви и дори извращения, като това да се отправят смъртни заплахи към реферите.

А, да. И ръководните фактори ще могат по-малко да влияят със своите „маши“ върху изхода от мачовете и дори върху изхода от битките за титлите и купите. Безценно!