На среща между работната група на Министерството на младежта и спорта и федерациите, проведена във вторник (21 октомври) спортните централи са подкрепили връщането на старата система за финансиране на спортните клубове, която за последно бе в сила през миналата година. Според нея средствата трябва се разпределят през федерациите.

„Моите експерти изработиха такъв анализ и той показа, че системата, която е била подготвена, не е била най-подходяща и най-целесъобразна. В момента подготвяме една широко нормативна основа, която следващият министър се надявам да може да възприеме”, сподели Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта.

Своите мнения в репортажа дават още Александър Попов (зам.-председател на ВК ЦСКА), Йордан Янев (председател на спортен клуб по лека атлетика „Джордан” Благоевград) и Верка Николова (зам.-председател на ВК ЦСКА).

Въпреки изразеното желание за промяна, никой от хората, с които разговаряхме по темата, не застана зад идеята за автоматичното връщане на стария модел: министерство-федерация-клуб.

„Трябва да се актуализират критериите в старата програма, да се категоризират спортовете, и тогава вече ще има реално финансиране на базата на условията, в които съществуваме”, сподели Верка Николова.