Наиро Кинтана успешно атакува върха в генералното класиране на колоездачната Обиколка на Испания, като взе аванс от 19 секунди пред Алехандро Валверде след 8-ия етап, който беше с дължина 181.5 километра от Вилялпандо до Ла Камперона. Руснакът Сергей Лагутин от отбора на Катюша спечели днес дистанцията, което е и първа голяма победа за този отбор през състезанието.

Кинтана взе за утре червената фланелка от сънародника си Даруин Атапума, който падна между фаворитите за титлата при едно изкачване с наклон 25 процента. Крис Фруум опита атака, но Кинтана се възползва от отваряне на празнини и също атакува и то успешно. Така Фруум за утре остава 3-и в генералното класиране.

Алберто Контадор, който е един от големите местни любимци, опита да се възстанови от вчерашното късно падане и също влезе в борбата за челото, но остава 6-и за момента, на повече от минута и половина от новия водач.

Лагутин се възползва от грешки на стартиралите рано в атака Матиа Катанео и Пиетер Сари и завърши първи с време 4 часа, 9 минути и 30 секунди. Втори остана Алекс Домон (Франция), който изостана на 10 секунди, а трети е още един французин- бретонецът Перег Кеменьо, на 17 секунди. В генералното подреждане поведе Кинтана с 29:55.54 часа, следван от Валверде на 19 секунди и Фруум на 27. /БТА