През отиващата си 2014 година станахме свидетели на много шокиращи моменти, които ще бъдат записани в световната футболна история.

Goal.com избра 10 от тях и ги представи на своите читатели. Списъкът може би не е съвсем пълен, а и всеки има своята гледна точка за случилото се по международните терени, но нека поне си припомним част от изненадващите моменти през годината:

10. Младеж успя да реализира четири попадения срещу Милан. Играчът на Сасуоло Доменико Берарди, 20-годишен, реализира всички попадения за своя тим при успеха с 4:3. Това беше първият път в последните 80 години насам, в който толкова млад футболист успява да вкара четири гола в един мач в Серия А, с което сигнализира за края на Масимилиано Алегри в клуба.

9. Кристъл Палас – Ливърпул 3:3. Подхлъзването на Стивън Джерард срещу Челси беше само едната крачка, но повторното падение на мърсисайдци, което провали тима в опит да достигне титлата, бе изравняването на Кристъл Палас от 0:3 до 3:3. Двубоят се игра на 5 май.

8. МК Донс – Манчестър Юнайтед 4:0. Луис ван Гаал осъзна мащаба на задачата си, след като бе разбит от нискоразредния тим за Купата на Лигата.

7. Фарьорските острови зашеметиха националния тим на Гърция. Победата с 1:0 приключи пътя на Клаудио Раниери като треньор на Гърция, а успехът бе първи за Фарьорите за последните три години.

6. Спечелването на титлата на Атлетико Мадрид. Никой не смяташе, че Диего Симеоне ще успее да го направи! Но той успя. „Дюшекчиите“ успяха да измъкнат трофея от Барселона в последния си мач от сезона, а с това разчупиха и двуполюсния монопол в Испания.

5. Липса на феърплей и насилие на мача на Кот д'Ивоар - Камерун. Двата отбора завършиха при резултат 0:0, точно какъвто бе необходим и на двата, за да са сигурни в класирането си за Купата на Африканските нации, и да изхвърлят от играта в група D Конго. За да запазят равенството, и да не се стигне до "издънка" в резултата, когато реферът даде три минути продължение, играчите на двата отбора спряха да играят, а футболистите на Кот Д`Ивоар си подаваха един на друг в собствената си половина. След срещата се стигна и до насилие, заради недоволни фенове.

4. Бащата на Неймар спечели 40 милиона евро. Президентът на Барселона Сандро Росей беше принуден да подаде оставка, заради съмнителните трансферни сделки, сред тях бе и на Неймар. Оказа се, че бразилецът е преминал на "Камп Ноу" за 86,2 млн. евро, а не за 57,1 млн., както бе оповестено в началото.

3. Луис Суарес ухапа Джорджо Киелини. За трети път в своята кариера уругвайския национал заби зъби в съперников играч. След постъпката си Луис Суарес не успя да довърши Мондиала и трябваше да си замине. Футболистът получи изключително тежка санкция – забрана да играе в продължение на четири месеца. Това обаче не му попречи малко по-късно да премине от Ливърпул в Барселона.

2. Бразилия – Германия 1:7. Домакините на Световното първенство бяха разпилени от бъдещия крал на планетата, при това на полуфинала.

1. Арсенал на покрива на открит автобус. След девет години без спечелен трофей, Арсенал отново направи своя тур по улиците на Лондон, след като спечели финала на FA Cup срещу Хъл Сити.