Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китанович и президентът на ФИБА Европа Тургай Демирел заедно обявиха официалното откриване на Евробаскет 2015 в Загреб. Европейското по баскетбол за мъже тази година е разпределено в четири града, които приемат мачове от груповата фаза – Загреб в Хърватия, Рига в Латвия, Берлин в Германия и Монпелие във Франция. Финалите пък ще се играят във френския град Лил.

Първите срещи на Евробаскет 2015 ще се играя утре, събота, 5-и септември.

Президентът на Хървати Колинда Грабар-Китанович изрази задоволството си, че хърватският национален тим ще играе пред родна публика мачовете си от груповата фаза и заяви:

„Щастлива към, че получихме честта да организираме тази церемония и част от Евробаскет 2015. Надявам се, че всички национални отбори и феновете, ще останат само с добри впечатления от Загреб и Хърватия. Големи събития като това първенство са важни за бъдещото развитие на този спорт, за вдъхновяването на младите, които се стремят към успехи.“

Хърватите направиха силна подготовка и записаха девет победи от девет мача.

Уникалната ситуация, при която ще се проведе шампионата вече доведе до безпрецедентни продажби на билети, като вече 460 хиляди бройки бяха изкупени.