Новият сезон в Женската тенис асоциация (WTA) ще започне на 5 януари с турнира от сериите 500 в Абу Даби, обявиха днес от ръководната организация. От следващата година нивото на турнирите от женския календар ще бъде изравнено с това при мъжете, като надпреварите ще бъдат разделени в серии 250, 500, 1000 и Голям шлем.

Турнирът в Абу Даби ще се проведе в периода 5-13 януари, а квалификациите за Аустрелиън Оупън ще се състоят в Дубай на 10-13 януари. След това тенисистките и техните щабове ще заминат за Австралия, където ще изкарат период на задължителна карантина, а след това предстоят два подгряващи турнира в Мелбърн от сериите 500, които ще се проведат между 31 януари и 7 февруари. Откритото първенство на Австралия започва на 8 февруари.

"Турнирите ще се проведат в среда, която поставя на първо място здравето и сигурността. Здравата работа ще продължи и през остатъка от 2021 година, за да осигурим сигурен и пълен календар", коментира изпълнителният директор на WTA Стив Саймън.

Турнирите от WTA 250 в Окланд и Шънджън няма да се състоят през 2021 година, но целта е те да бъдат възстановени през 2022.