Руската тенисистка Мария Шарапова се класира днес за финала на Australian Open, след като надигра Йелена Янкович с 2-0 сета. На пресконференцията след мача Маша призна, че ключът към добрата й игра е концентрацията.

Мария, как оценяваш победата си? Повлия ли затвореният покрив?

Не, не особено. Не ми попречи да започна мача по най-добрия начин. Загрявахме под открито небе, но впоследствие се наложи покривът да бъде затворен. Аз бях настроена да играя на закрито, но всичките ми предишни пет срещи бяха на открито. Така че това бе малка промяна, но аз се радвам, че още от началото поведох в резултата. Поддържах високо темпо, защото Янкович е опасна, когато то спадне, това се видя и на този турнир. Доволна съм, че успях бързо да приключа първия сет, а след това във втория ми бе още по-лесно.

Важно ли бе за теб да запазиш концентрация, когато вече се виждаше, че Янкович почти не се движи? Налага се да стоиш нащрек през цялото време.

Да, винаги. Вие знаете, че аз обичам да казвам – най-важно е да се съсредоточиш върху своята игра, върху онова, което се случва в твоята половина на корта и да направиш каквото е нужно, за да победиш. А за опонента ми, за нейното състояние, за движението й, това не ме интересува. Концентрирам се само върху себе си, така мога да направя добър мач.

Изглеждате много заредена с енергия на този турнир. Да ви върнем с месец назад, как успяхте да се подготвите толкова добре?

Мисля, че всичко започна от Мадрид. Тогава си починах напълно за една седмица, и започнах да играя добре. Като цяло, изминалата година бе много тежка за мен. Но аз продължих да се трудя, и преодолявайки трудностите, стигнах до целта си. След един период, в който си бил контузен и пропускаш много турнири, губиш радостта си. Бях нетърпелива да върша отново това, което обичам. В Мадрид си казах: „Ето, вече си в чудесна форма!” Дори и аз обаче не очаквах такива неща от себе си, но през последната седмица играя страхотен тенис.

Играете великолепно, но турнирът още не е свършил, работата не е приключила…

Определено. Винаги стартирам турнира с идеята да постигна нещо голямо, да стигна по-далеч от миналата година, да премина поне един кръг по-напред. Поставям си тази цел и през цялото време се опитвам да я достигна. Няма значение дали става въпрос за малък или за голям турнир. Тези от „Големия шлем” са като останалите и аз се опитвам всяка година да вървя напред.