Линдзи Джакобелис (САЩ) триумфира в сноубордкроса на зимните Игри в Пекин. Петкратната световна шампионка Джакобелис най-накрая се добра до олимпийското злато, което липсваше от колекцията ѝ. Това е и първият златен медал за САЩ от Игрите в Пекин.

36-годишната американка, сребърна медалистка от Торино 2006, поведе още от началото на големия финал и не допусна да бъде застигната.

Втора на 21 стотни от секундата финишира Хлое Треспьош (Франция). Така тя заслужи второ олимпийско отличие в кариерата си след бронза в Сочи 2014.

Канадката Мериета Одайн сензационно си осигури бронза, като завърши на 48 стотни зад Джакобелис във финалната четворка, в която беше и Бел Брокхоф (Австралия).

24-годишната Одайн имаше само едно класиране на подиум в Световната купа през февруари 2017 година с трето място във Фелдберг (Германия), а на голямо първенство никога досега не беше влизала в топ 10, но днес се пребори за медал в най-значимото състезание в кариерата си.

Защитаващата титлата си от Пьончан 2018 Микела Мойоли (Италия) остана осма. Тя завърши трета в полуфиналите, а след това падна в малкия финал, удари лицето си в кол на една врата и не продължи. Италианката получи медицинска помощ край трасето, но все пак се изправи и сама се придвижи към зоната на финала.

Олимпийската вицешампионка отпреди четири години Жулиа Мобило (Франция) се нареди пета. Тя спечели малкия финал, след като на полуфиналите падна в средата на трасето в момент, в който беше начело.

Настоящата световната шампионка от Идре 2021 Шарлот Банкс (Великобритания) пък отпадна още на четвъртфиналите.

сноуборд, крос, жени:

1. Линдзи Джакобелис (САЩ)

2. Хлое Треспьош (Франция)

3. Мериета Одайн (Канада)