Световният шампион Швеция победи отбора на Руския олимпийски комитет със 7:5 в осмия кръг на предварителната фаза на олимпийския турнир по кърлинг за мъже в Пекин. Фаворитът за златото на турнира, воден от Никлас Един, се откъсна напред с 4:1 след петия енд, като успя да запази аванса си до края, макар че руснаците успяха да стопят малко изоставането си и и в шестия и осмия енд да победят с 2:0, но загубиха останалите. Шведите продължават да са с пален актив.

Тимът на Великобритания, който е номер 1 в света в момента, се наложи много трудно над Швейцария с 6:5. След деветия енд резултатът бе 5:5, но в последната част британците, водени от лидера си Брус Моът, успяха да измъкнат минималната победа в самия край. Великобритания има 5 победи и 1 загуба.

Отборът на Канада се наложи над Италия със 7:3, като мачът бе равностоен до 2:2 след петия енд, след което канадците демонстрираха превъзходството си.

В последния мач от деня Дания победи Норвегия с 6:5, като двата отбора бяха изключително равностойни и двубоят можеше да свърши по всякакъв начин. След десетия енд резултатът бе 5:5, като водачеството се сменяше постоянно, но датчаните с капитана си Микел Краузе успяха да спечелят допълнителния енд и целия мач.

В груповата фаза участват 10 отбора, като най-добрите четири ще се класират на полуфиналите, които са на 17 февруари. Финалът е на 19 февруари. Сигурни за полуфиналите засега изглеждат Швеция, Великобратания и Канада, а за четвъртото място ще има голяма борба между Руския олимпийски комитет, САЩ и Швейцария.