Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин - ход, който може да представлява протест срещу поведението на Китай в областта на човешките права, предаде Ройтерс.

Байдън, който имаше среща с канадския министър-председател Джъстин Трюдо, беше попитан дали евентуален дипломатически бойкот се разглежда като възможност. Президентът отговори, че това е "нещо, което обмисляме".

Дипломатически бойкот би означавал, че на откриването на олимпиадата през февруари няма да присъства делегация от американски представители.

Държавите обикновено изпращат високопоставена делегация от дипломати на церемониите по откриването в знак на международна подкрепа за хилядите участващи спортисти от целия свят.

Активисти и някои членове на Конгреса на САЩ както от републиканците, така и от демократите настояват правителството на Байдън да обяви дипломатически бойкот на игрите, които продължават от 4 до 20 февруари.

САЩ обвиняват Китай, че извършва геноцид срещу мюсюлмански етнически групи в Синцзян-Уйгурския автономен район. Пекин отхвърля обвиненията.