САЩ ще изпрати 223-ма спортисти на Олимпийските игри в Пекин, включително 108 жени, съобщават медиите в страната. Това е рекорден контингент при дамите и трети пореден случай, в който американците изпращат над 100 от тях. В тазгодишната делегация попадна и един небинарен спортист (неидентифициращ се с мъжки или женски пол). Това е състезателят във фигурното пързаляне Тимъти Ледюк.
 
Отборът на САЩ е вторият най-голям, който страната изпраща на зимна Олимпиада. Американците бяха представяни от повече спортисти само в Пьончан преди четири години, когато изпратиха 228 спортисти. Тазгодишната делегация е съставена от атлети от 31 различни щата и 39 медалисти от предишни Олимпийски игри.
 
"Този отбор на САЩ е смесица от завръщащи се шампиони и дебютиращи олимпийци, които горят от желание да се докажат на най-голямата сцена в спорта. Те тренираха и се подготвяха в непредвидима среда и могат да бъдат пример за всеки американец. За нас е чест, че те ще ни представят в Пекин", заяви Рик Адамс от Американския олимпийски и параолимпийски комитет.
 
В отбора на САЩ са включени и четирима състезатели, които ще бъдат на Олимпийски игри за пети път. Това са Линдзи Якобели (сноуборд), Шон Уайт (сноуборд), Джон Шустър (кърлинг) и Кейти Улендър (шейнички). Други осмина ще пътуват за Олимпиада за четвърти път.
 
Общо 92-ма души от отбора на САЩ, или 41 процента от делегацията, имат опит на най-голямата спортна сцена, докато останалите 131 ще дебютират. Най-млада е Алиса Лю (фигурно пързаляне) със своите 16 години. Тя си спечели място в Пекин, въпреки че даде положителен тест за КОВИД-19 в течение на държавното първенство в Нешвил. Най-възрастен пък е Ник Баумгартнър (сноуборд), който навърши 40 през декември.
 
Някои от дисциплините в Пекин започват на 2 февруари, а официалното откриване е на 4 февруари.