Норвегия ще оглави класирането по медали за втори пореден път на Зимни олимпийски игри, а Германия ще заеме втората позиция, сочи финалното прогнозно проучване на компанията Gracenote преди откриването на Игрите в Пекин.

За норвежците, които спечелиха 14 златни и общо рекордните 39 медала в Пьончан, се очаква, че могат да достигнат до 21 титли и общо 44 отличия в Пекин.

Ключово за норвежката доминация ще е представянето на спортистите от тази страна в ски бягането и биатлона, от където се очаква да дойдат 28 от медалите. Германия и спортистите от Русия пък са с възможности за по 30 медала, според проучването, но с 11 срещу 10 златни отличия, което изпраща германците на второто място.

Руснаците, които ще се състезават под флага на олимпийския комитет на страната заради наложените им санкции, имат големи шансове да изравнят предишното си най-добро класиране на зимна Олимпиада - в Сочи през 2014 година. Прогнозата за САЩ е четвърта позиция в подреждането по медали със седем златни, в сравнение с деветте през 2018-а, които ще са достатъчни за американците да изпреварят канадците.

Спортистите от Канада завоюваха 11 титли в Пьончан и завършиха преди тези на САЩ, но в Пекин прогнозите са да стигнат само до 6 златни медала.

Компанията Gracenote използва данни от предишни олимпийски игри, световни шампионати и състезания от Световните купи за изработването на статистическия модел, който прогнозира коя държава колко медала може да спечели. За домакините от Китай прогнозите са за 12-о място в подреждането с 6 златни и общо 13 медала, което би било най-успешната Олимпиада за страната. Очакванията за Япония са също да подобри предишния си рекорд от 13 медала на 19, а Република Корея може да стигне до 7 отличия.