Българският състезател по ски скок Владимир Зографски заяви, че нерешеният проблем със скоростта на засилване е оказал ключово влияние за класирането му на голямата шанца на Олимпийските игри в Пекин. Зографски постигна 38-и резултат със 112.5 точки, след като преодоля 125.0 метра. Така той не успя да влезе в първите 30, които продължават във втория скок.

"Като резултат не съм доволен, но реално погледнато скокът ми беше хубав, свърших си работата, бих казал. За съжаление огромното изоставане в скоростта (на засилване) остана, просто при това положение няма шансове. Не успяхме да го решим този проблем. Хората дори ме подиграват, че изоставането ми е катастрофално и все едно стартирам от 4 позиции по-надолу. Не знам. Опитахме, но нищо не се получи", обясни Зографски.

Той е значително по-доволен от представянето си на малката шанца, на която се класира 22-и в неделя.

Gulliver/GettyImages & БТА / BTA
4 снимки

"Като цяло имах сериозни шансове на малката шанца, но не успях да направя два добри скока там. Въпреки това, 22-и резултат е солидно представяне. На голямата шанца се видя, че с това изоставане (в скоростта на засилване) просто нямаме никакви шансове. Не успяхме да отстраним проблема и така приключва моето участие", каза той.

Зографски обясни, че до края на сезона му предстоят стартове от Световната купа и участие на Световно първенство по ски полети. 28-годишният българин завърши участието си на трета Олимпиада в Пекин, но далеч не мисли да приключва.

"Аз съм все още млад за ски скока. При нас се скача до 40 години, така че аз имам време за още три Олимпиади", каза той с усмивка.

"Разбира се, гледам първо да се фокусирам върху следващия сезон и не мисля за толкова напред", добави Зографски.