Спортният арбитражен съд по спорта (КАС), който заседава онлайн по време на зимната олимпиада в Пекин ще обяви тази вечер решението си по казуса с руската фигуристка Камила Валиева. Точно в 21:20 часа българско време от КАС ще обявят решението си, съобщава Telegraph.bg.

15-годината Валиева игра за Русия в отборната надпревара в Пекин на 7 февруари и помогна на тима си да завърши първи. След това обаче правата й бяха спрени заради положителна допинг проба от първенството на Русия на 25 декември 2021. В кръвта на фигуристката е установено незначително количество от забранения препарат Триметазидин.

Оказа се, че шведската агенция която е тествала пробата на Валиева е пратила резултата на Руската антидопингова агенция чак на 6 февруари с препоръка правата й да бъдат спрени. Шведите са се забавили цели 6 седмици заради много болни от коронавирус в лабораторията.

От РУСАДА са вдигнали забраната Валиева да участва на олимпиадата, като са се позовали на адвокатите на фигуристката. Те са дали доказателства, че вероятно става въпрос за замърсен препарат, който Валиева е приела.

След като в Пекин от Международната тестова асоциация обявиха, че Валиева е участвала на игрите след положителен тест започна голямата драма.

Първоначално от Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния съюз по кънки (ISU) подадоха апел до КАС срещу участието на Валиева на олимпиадата в Пекин. Ден след това и от Световната антидопингова агенция (WADA) пуснаха също жалба до КАС.

Пекин, Пламен Вълков, пратеник на „Мач Телеграф“