С две страхотни спускания по „Айс Ривър“ Сара Хектор спечели златния медал в гигантския слалом при жените от програмата на алпийските ски на Олимпийските игри в Пекин. След шведката се наредиха Федерика Бриньоне (Италия) и Лара Гут-Бехрами (Швейцария).
 
Българката Ева Вукадинова завърши на 36-а позиция, на 15.77 секунди от Хектор. Българката бе 44-а след първия манш, но се придвижи с осем места във втория заради падналите състезателки, които бяха пред нея в класирането след първото спускане.
 
Шампионката от Пьончан Микаела Шифрин (САЩ) не успя да защити златото си, след като допусна грешка и падна още на петата врата на първия манш. Подобна бе съдбата и на носителката на малкия кристален глобус в дисциплината за миналата година Марта Басино (Италия), която сбърка две врати по-рано. Другата голяма фаворитка Петра Влъхова (Словакия) завърши едва 14-а с пасив от 2.46 спрямо победителката.
 
Олимпийската шампионка в гигантския слалом Сара Хектор призна, че е мечтала за този медал още от дете.
"Гениално е, това ми беше детската мечта. Загрявката мина добре, макар че бях супер нервна. Понякога, когато съм нервна, не мога да карам. Между двата манша слязох в селото, за да се успокоя, взех горещ душ и отидох да поспя 20 минути. След това ядох, трябваше ми половин час да погълна ориза. След това беше безкрайно чакане, много трудно беше и така до втория манш, когато опитах да дам всичко.
 
Трудно е да печеля толкова, но това е отборна работа. Работя много добре с моя технически треньор, той ми помогна да се концентрирам върху точните неща, научих много. Мога да остана вече спокойна. Работих върху целите с моя психолог. Това е психика, техника, материал. Направих безброй упражнения на свободни ски. И целият пъзел се нареди", заяви Сара Хектор.