Носителката на Световната купа по ски алпийски дисциплини за миналия сезон Петра Влъхова от Словакия, каза, че сега има вярата в себе си, необходима, за да сложи край на мечтата на Микаела Шифрин за злато на Игрите в Пекин.

Двете ще премерят сили в гигантския слалом в понеделник преди дългоочакваната им битка в слалома в сряда. Влъхова е спечелила пет пъти слалома в кръг от Световната купа този сезон и има 17 победи в кариерата в дисциплината, но никога не е побеждавала Шифрин на световно първенство или олимпийски слалом.

"Дълго време Микаела беше по-добра от мен. В последните сезони обаче показах ясно, че мога да я бия често. Ние се уважаваме, защото и двете знаем много добре колко е трудно да станеш най-добрият в света", заяви Влъхова.

Американската и съперничка спечели златото в слалома в Сочи през 2014 г., но изненадващо не успя да се качи на подиума четири години по-късно, когато шведката Фрида Хансдотер изпревари швейцарката Уенди Холденър до златото.

26-годишната Влъхова каза, че най-накрая е намерила правилния психологически подход към големите състезания.

"Сега съм 100% психически балансирана, това беше единственото нещо, което ми липсваше преди, за да стана наистина най-добрата. Сезонът до момента вървеше много добре за мен, така че съм в много добро психическо настроение и физическа форма и съм напълно съсредоточена за олимпийските състезания. Чувствам се наистина силна", добави Влъхова.

Словачката беше подсилена и от топ-треньора на Швейцария Мауро Пини, който се присъедини към щаба й извън сезона. Преди това той беше треньор на двойната носителка на златен олимпийски медал Тина Мазе от Словения и двукратната световна шампионка Лара Гут-Бехрами от Швейцария.

"Той създаде много добра атмосфера, позволявайки на екипа да работи.

Всички знаят какво да правят и сътрудничеството им е страхотно. Комуникацията ни в целия екип е много ползотворна и има много забавления сред нас. Това е като когато сложен пъзел е завършен", завърши Влъхова.