Международният олимпийски комитет не е притеснен от увеличащвия се брой на заразени с варианта Омикрон на коронавируса.

Зимните олимпийски игри трябва да се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари, а в Китай има постоянен ръст на новозаболелите.

"Нямаме притеснение, че това може да повлияе на провеждането на Игрите", каза Пиер Дюкри, оперативният директор на МОК за Олимпийските игри.
Всички, които са замесени по някакъв начин с организацията на най-големия зимен спортен форум, са или двойно ваксинирани, или преминали стриктен триседмичен карантинен период, обясни Дюкри.

Освен това всички лица ще преминават и през всекидневни PCR тестове. За сравнение на Летните олимпийски игри в Токио ежедневни PCR тестове се правеха само на спортистите.

"Китай има капацитета да се справи с големия брой тестове за кратък период от време. Броят тестове на Игрите ще бъде малък в сравнение с тези, които всекидневно се правят в Китай", комнетира оперативният директор.

Най-притеснително изглежда ситуацията в град Тянцзин, намиращ се в близост до Пекин. Там от неделя има 137 случая на болни с варианта Омикрон. Предстои масово тестване на всички жители в града, а училищата и университетите вече бяха затворени.