Председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че самото класиране на българските спортисти на зимната Олимпиада в Пекин може да се счита за геройство. Тя пожела успех на състезателите и изрази надежда, че те ще покажат най-доброто от себе си в китайската столица. Костадинова и министърът на младежта и спорта Радостин Василев вчера бяха сред официалните гости на откриването на Олимпиадата в Пекин, а днес посетиха квалификацията по ски-скок на малката шанца в Джандзякоу, в която Владимир Зографски се нареди 13-и и се класира за основното състезание утре, след което се отправиха към комплекса по биатлон за надпреварата на смесените щафети на 4 по 6 километра.

БТА
3 снимки

"Чувствам се много добре в Пекин, защото вчера гледах с най-голямо удоволствие откриването. Беше невероятно красиво. Според мен българската делегация заслужава златен медал. Бяха страхотни. Искам да благодаря на целия екип, да благодаря на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, че отдели от времето си, за да дойде и да поздрави нашите спортисти, и на всички герои, които са покрили олимпийски квоти. Това е един вид победа. Пожелавам им само да са здрави и да реализират тук в Пекин на тези Зимни олимпийски игри своята върхова спортна форма. Стискам им палци", заяви Костадинова.

"Всеки ден получавам информация от българските спортисти тук. Засега няма оплаквания. Всички са концентрирани, готвят се. Аз като бивш спортист бих казала, че големият спортист никога не мрънка - той е дошъл тук, за да реализира своята спортна форма. Всички знаят, че една Олимпиада е каймакът на спортната кариера, така че оплаквания за момента няма. Все пак условията са еднакви за всички", допълни тя. Костадинова подчерта, че българските спортисти не са натоварени с никакви очаквания.

4 снимки

"Всеки един спортист тук осъзнава своята отговорност. Нашата българска делегация стартира днес. Рано е да говорим за очаквания. Ще направим анализ, когато свърши Олимпиадата. Ние стискаме палци. Никога не ме натоварвали спортистите ни с някакви очаквания. Те много добре осъзнават какво се изисква от тях - те, техните федерации, техните семейства, както и ние като фенове, като хора, които помагаме", каза още Костадинова.

Пламен Вълков, пратеник на "Мач Телеграф"