Марте Олсбу Рьозеланд отново демонстрира защо е №1 в женския биатлон през този сезон, след като спечели втори пореден златен медал на Олимпийските игри в Пекин. След успеха си в спринта преди два дни, днес норвежката отново „прегази“ своите конкурентки в преследването на 10 километра.

Тя стартира с аванс от 31 секунди спрямо шведката Елвира Йоберг, а на финала разликата между двете бе 1:36.5 минути. Основната причина за това увеличаване на разликата между двете бе почти перфектната стрелба на Рьозеланд, която допусна само една грешка в третата си визита на рубежа.

В същото време Йоберг завъртя общо три наказателни обиколки, но успя да се пребори за второто си сребро от Игрите в китайската столица. Бронзът в днешния ден бе за Тирил Екхоф, която въпреки трите си пропуска успя да си спечели осем позиции спрямо 11-о място в спринта.

Бронзът за норвежката дойде донякъде с доза късмет, след като нейната съотборничка Ингрид Ландмарк Тандреволд, която се движеше трета в началото на последната обиколка, имаше проблеми в последния километър, в който загуби повече от минута, финиширайки 14-а. Младата норвежка се строполи на финала и дори бе изнесена на ръце от медицинския персонал.

Единствената българска в днешния ден Милена Тодорова се движеше много добре след двете си нула на легнал, като дори бе в десетката. Нейните проблеми от прав обаче отново се проявиха и тя завъртя цели шест наказателни тура, които я смъкнаха до 31-а позиция на финала. Така тя почти сигурно загуби шансове за участие в масовия старт в събота, за който преди днешния провал бе първа резерва.

Програмата на състезанията по биатлон в Пекин продължава по-късно днес с мъжкото преследване на 12.5 километра, в което участие ще вземат тримата българи Владимир Илиев, Благой Тодев и Антон Синапов. Следващият старт при дамите ще бъде щафетата на 4 по 6 километра, която ще се проведе в сряда от 9:45 часа сутринта българско време.